מחשבות בקטן

הפעם הראשונה שהתקנתי חלונות XP הייתה על פנטיום 3 550mhz עם 128 מגה זיכרון. העסק הזה רץ לא רע בכלל ביחד עם אופיס 2000. נכון שהמכונה ההיא הריצה את חלונות 98 הרבה יותר מהר, אבל אי אפשר להגיד שסבלתי עם ה XP. ידידה טובה, החליטה לנסות למתוח את הגבולות והתקינה בהצלחה את חלונות XP על מחשב נייד עם פנטיום 2.
עם הזמן, המכונה עברה קצת שידרוגים, המעבד הוחלף לדיורון 1200 ועוד 256 מגה זיכרון התווספו, אבל כאן פחות או יותר העסק הסתיים. השידרוג האחרון למחשב הזה היה בשנת 2001, והיום, 7 שנים לאחר מכן, המחשב עדיין עובד ומריץ XP ביחד עם אופיס 2003 בלי יותר מדי בעיות. אז נכון, המחשב הזה תקוע באיזו פינת חדר ומשמש בעיקר כשרת קבצים ומדפסות, אבל אני עדיין משתמש באופיס מדי פעם, כשצריך. כיום, אני עובד על מחשב משנת 2004, יש בו מעבד פנטיום 4 מסוג פרסקוט שנוטה לפלוט כמויות חום עצומות ו 2 ג'יגה של זיכרון ולא היו לו שום בעיות עם להריץ את HL2 או שלל משחקים אחרים. עכשיו מותקן עליו אובונטו ובשביל מערכת ההפעלה הזו, המשאבים שלו הם בכלל overkill. אז נכון שמדי פעם אני מפנטז על שידרוג למעבד עם 4 ליבות וכרטיס גרפי בשווי של מחשב אבל ברגע האחרון עולה השאלה – האם אני צריך את זה. התשובה היא תמיד לא, וככה נדחית הרכישה.

קניתי את ה Aspire one של אייסר, אני מפנטז עליו כבר תקופה ארוכה יחסית, אבל רק עכשיו הצלחתי למצוא אותו במחיר שווה לנפש, בערך. כפי שכבר אמרתי בפוסט הקודם על המחשב, באופן מוצהר יש 8 קונפיגורציות שבהן ניתן לקבל את הלפטופון הזה, בפועל יש רק שתיים – גירסה עם XP או גירסה עם לינוקס. כמה עצוב שגירסת הלינוקס מגיעה עם כונן קשיח של 8 ג'יגה (SSD) וחצי ג'יגה זיכרון בלבד. כן, כפי שחזיתי בפוסט הקודם, לא ניתן לקבל את הגירסה הלינוקסאית על מפרט החומרה של XP.
האמת היא, שזה סוג של קישקוש, אני לא באמת רוצה את ההפצה של linpus על הלפטופ שלי (למרות שהממשק שלה בהחלט חביב), אני רוצה אובונטו על הלפטופ שלי ובמקור תיכננתי לפרמט את המחשב ולהתקין עליו אובונטו ולגמור את הסיפור. רק שאם אני רוצה את המחשב שלי עם כונן של 120 ג'יגה, אני מחוייב לרכוש את גירסת החלונות, שבה כמובן משלמים עוד קצת כסף גם על הרשיון ל XP.

אני אוהב את האייסר הקטנטן שלי, לדעתי זו הייתה השקעה מצויינת. נכון, לקח לי קצת זמן להתרגל למקלדת הצרה עד מאוד, מי שמכיר אותי יודע שאני לא אדם קטן ולא התברכתי באצבעות קטנטנות, כך שסף שגיאות ההקלדה היה די עצום בהתחלה, אבל, עם הזמן והניסיון ההקלדה התחילה לעבור חלק, האצבעות התרגלו לקיצורי המקלדת והכל נפלא.
זמן הסוללה של המכשיר הזה הוא פשוט מרשים, המכשיר עובד במשך 4-5 שעות כמו גדול, הרבה יותר זמן מכל לפטופ אחר שהיה לי, מצד שני, בעיקר בעיקבות עצלות אגב, אני עדיין משתמש בחלונות XP. האייסר אינו מגיע עם כונן CD, כך שלהתקין עליו מערכת הפעלה חדשה זה די בעייתי. נכון שיש פתרונות התקנה דרך הרשת או אפילו אילתורי USB, בינתיים אני מחכה להזדמנות לבדוק את אובונטו 8.10 ביחד עם ההבטחה לגירסת התקנה מהתקן USB.

מידות טובות
שני יתרונות עיקריים יש לנטבוק של אייסר. ראשית, הוא מספיק קטן כדי להיכנס לפאוץ' שלי. למעשה, הוא לא יותר גדול מרוב הספרים שאני סוחב בפאוץ' שלי, מה שאומר שהפסקתי להסתובב עם תיק ללפטופ ואני מסתובב רק עם הפאוץ'. נכון, הוא תופס את רוב המקום וזה הצריך ממני לבצע סידור מחדש של מיקום הפריטים האחרים בפאוץ', ונכון, לוקח עוד כמה שניות לשלוף את הסלולר או המפתחות, אבל בסך הכל זה לא פיתרון מגביל, נהפוך הוא, זה פיתרון נוח למדי. היתרון השני מצוי במשקלו המזערי – פחות מקילו, אם כי כבר מצאתי את עצמי תופס את התיק בבהלה (בימים שכן לקחתי אותו בתיק) ומוודא שלא שכחתי אותו בשום מקום. לעומת ה LG הקודם שלי, הפיתרון הנוכחי כל כך קל שזה פשוט תענוג.

האייסר מכיל גם יציאת VGA, כך שניתן לחבר אותו בקלות לכל מסך מחשב שבנמצא, בחיבור למסך CRT 17, הוא הגיע לרזולוציה של 1280×1024, לא רע בכלל. ברגע שהוספתי מקלדת ועכבר דרך חיבורי ה USB, לגמרי לא הייתה שום תחושה של מחשב "איטי" או "מסורס". נכון שהוא לא טס, אבל הוא בהחלט מתפקד הרבה יותר מהר מהלפטופ של LG עם המעבד כפול ליבה ו 2 ג'יגה זיכרון כשהוא מריץ ויסטה. כאמור, אובונטו עדיין לא התקנתי עליו, ככה שקצת קשה לי לדעת איך הוא יגיב, אני מקווה לטוב, במיוחד עם ההבטחות שניתנו לגבי 8.10.

אילן למשל ממליץ על xubuntu, בגלל הדרישות הנמוכות שלו או לחילופין להשתמש בהתקנה של canonical שמספקת סביבת עבודה זריזה יותר, סוג של תחליף למה שמציעה מערכת ההפעלה של linpus.

ונכון שמדברים על זה שחלונות 7 תרוץ מצויין על המכשירים הללו, ושגירסאות הבטא כבר רצות על ה EEE בצורה לא רעה בכלל, ועדיין, 7 תהיה פה בעוד שנתיים לפחות ומי יודע מה תהיה דרישת המשאבים שלה אז.

חדשות
 
Asus EEE מתמודד עם חלונות 7

מחשבים אולטרה ניידים מסוגו של Asus EEE PC אמנם מתקשים להריץ מערכות הפעלה כבדות כמו ויסטה, אולם באופן מפתיע התברר כי עם גרסת הפרה-בטא של Windows 7 הם מתמודדים לא רע

בזווית שונה

למה הגירסה של לינוקס מגיעה עם כונן קשיח של 8 ג'יגה ואילו הגירסה החלונאית מגיעה עם 120? האם זו החלטה שאנחנו הכתבנו ליצרניות או שמא היצרניות מכתיבות עבורנו? מחשבי הנטבוק לא נועדו ליישומים כבדים. כן, הם יריצו אופיס 2007, וכן אפשר להתקין עליהם פלאש, אבל בזה בערך זה נגמר, זה לא מחשב שישמש לעיבוד קבצי RAW של צלמים, ועורכי וידאו לא יקחו אותו כדי לייצר את הסרט הבא שלהם, למעשה – היישום העיקרי לו נועד הנטבוק מצוי בשמו – הנט – הרשת. רוב האנשים אפילו לא רואים בו באמת מחשב אלא רק סוג של פיתרון ביניים, משהו שאפשר לקחת לחופשה בחו"ל כדי לשמור על קשר או לשמור תמונות מכרטיס הזיכרון, אבל לא בשביל לקחת לנסיעת עסקים שתצריך עבודה אינטנסיבית מולו.
למעשה, אותם 120 הג'יגה הם מיותרים, גם 40 ג'יגה הם די והותר ובכנות, רוב הסיכויים שמי שלא משתמש במחשב כלפטופ לא יצליח למלא גם את 8 הג'יגה של כונן ה SSD.
למעשה הבחירה היא די ברורה ונובעת מהפרשי המחירים. כונן SSD של 120 ג'יגה עולה (לפי זאפ) כ 2600 ש"ח, שזה רק טיפה יותר מהמחיר שלוקחת אייסר בארץ עבור ה one. כונן קשיח רגיל בנפח של 120 ג'יגה יעלה (גם, לפי זאפ) פחות מ 300 שקלים. ההבדל במחיר הוא די ברור ונשאלת השאלה רק מדוע בחרו לתת ללינוקס כונן SSD ואילו לחלונות כונן רגיל.

התשובה לצערי, נמצאת ככל הנראה בממשק. במקום לבחור במערכת הפעלה לינוקסאית מלאה, הלכו באייסר על Linpus שהיא מערכת מסורסת עם ממשק גרפי מרשים. הנראות מאוד מזכירה את חלונות (בנראות הבסיסית, לא הציורית של XP או ויסטה), האיקונים, העיצוב של החלונות, העכבר ה X שסוגר וכן הלאה. מי שלא מבין במחשבים, יכול בקלות לחשוב שמדובר פה בסקין משוכלל לחלונות. הממשק עצמו, כבר פרוש כך שהוא מציג את כל התוכנות הרלוונטיות – הכל מותקן, בוא ותשתמש. בניגוד למערכת החלונאית שהיא חלונות XP לכל דבר, ממשק המשתמש הלינוקסאי הוא מסורס, הוא לא מעודד התקנות של תוכנות נוספות, למעשה, יותר מלבדוק דואר או לכתוב מסמך, הוא לא מעודד לשום פעולה אחרת.
כשחושבים על זה לעומק, הגירסה הלינוקסאית לא באה כדי לספק תשובה לאנשי לינוקס שרופים, היא באה כדי לספק תשובה לאנשים שמחפשים משהו קליל לדחוף לתיק בנסיעות, לא כדי להחליף את הלפטופ.

כך או כך, בחשבון הכולל של סדר היום שלי, הנטבוק של אייסר היה מצויין מדי. הוא לא כבד מדי, הוא לא חלש מדי, הוא לא גדול מדי או קטן מדי. למעשה, הוא בדיוק מה שהייתי צריך ואני ממליץ עליו בחום לכל מי ששואל.

לדרג את הפוסט
0

Comments

2 תגובות על “מחשבות בקטן”

  1. תמונת פרופיל של שי
    שי

    בזמנו הצלחתי להתקין XP על 486
    לקח לו משהו כמו שעה וחצי לעלות
    והספיק להזיז את העכבר בשביל שהוא יקרוס
    אבל אחרי כמה נצונות הצלחתי לשחק משחק סוליטר שלם לפני שהוא קרס

  2. ניצן, תודה על הסקירה.

    רוב הסיכויים הם שבאייסר למדו את הלקח של אסוס. מה שקרה זה שאנשים קנו את המחשבים הזולים והמדליקים שהמוכרים הציגו להם, ואז כשהם הגיעו הביתה הם לא הבינו למה ה"חלונות" שלהם עובד אחרת…

    דותן

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *