הרכש האחרון הגיע בתזמון טוב עם ההפצה של אובונטו 8.10, וזו היתה סיבה מצויינת להתקין אותו עליו. אחרי סיבוכים ומריבות שטמונים בעיקר בעובדה שמדובר בנטבוק בלי כונן תקליטורים, אני חייב לציין שאני מרוצה. המליצו לי ללכת על xubuntu (הגירסה הפחות זללנית מבחינת משאבים) אבל גם לאחר התקנה של גנום, ביחד עם הפעלת האפקטים המיוחדים של קומפיז, כשברקע הותקן גם LAMP, לא גרמו למחשב לעשות פרצופים של קשה לי ולא סוחב בעליה. עם זאת, לא מדובר פה בגירסה שהיא קפיצה משמעותית מ 8.04, ולא נראה לי שאני אטרח לשדרג את המערכות האחרות שלי.
טיפול ברשתות
כבר כתבתי כאן בעבר באריכות לגבי התחברות לאינטרנט בעזרת מכשירי דור 3.5. היה מדובר בעריכה של קבצי הגדרות, ניסיון וטעיה וכמובן, המחשב לא תמיד האמין שהוא אכן מחובר לרשת. והנה עכשיו, בעת חיבור של סלולר אל המחשב ישר זיהתה המערכת את המכשיר ואף הציעה לי לבחור בין הגדרות החיבור של אורנג' לשל סלקום. לאחר מכן, החיבור הזה הופיע במנהל החיבורים כל זמן שהסלולר מחובר.
זהו שיפור משמעותי ואנשים שנמצאים הרבה בדרכים או מסתמכים על הסלולר כמכשיר התקשורת ימצאו כמועיל מאוד.
מצד שני, הנטבוק של אייסר מגיע עם כרטיס רשת אלחוטי של atheros שמשום מה אובונטו מסרבת לתמוך בו. לא מדובר על כרטיס חדש שיצא לפני שבועיים אלא על כרטיס ישן שאני סובל מנסיונות ההתקנה שלו עוד מ 6.04 על ה LG. הייתי מצפה שאחרי שנתיים (לפחות) ובהתחשב בעובדה שיש תיעוד בעמודי העזרה של אובונטו לגבי התקנה של הכרטיס הזה שלפחות ידאגו לטפל בזה. ובכן, לרוע המזל עדיין לא עשו כך, וחבל.
התקנה להתקן פלאש
הסיבה העיקרית שחיכיתי ליציאה של 8.10 היא ההבטחה ליצירת התקנה על כונן פלאש. יצירה של הפצת לינוקס שתרוץ מהתקן פלאש נייד היא פעולה מסובכת ומתישה שלרוב מצריכה יותר מדי עבודה. אומנם הפעם האחרונה שלי הייתה עם DSL על התקן פלאש של 128 מגה, אבל זה לא היה כל כך מזמן כך שהחוויה נותרה טראומטית.
ככל הנראה בגלל רמת הנפוצות של מחשבי הנטבוק נטולי כונני ה CD, החליטו באובונטו לצרף לדיסק ההתקנה אפליקציה שמייצרת כונן פלאש בר איתחול שהוא גם live cd. כל מה שצריך לעשות זה להוריד ולצרוב את דיסק ההתקנה, לאתחל איתו מחשב שיש לו כונן CD, להכניס התקן פלאש ריק של 1GB ומעלה ולבחור ב System>Administration>Create a USB startup disk. בתוך מספר דקות המערכת מפרמטת את ההתקן ומעתיקה אליו את הקבצים הנדרשים. לאחר מכן, נותר רק לדחוף את ההתקן לחריץ USB בכל מחשב אחר ולאתחל דרכו. זה מצויין גם להתקנות אבל גם למי שרוצה מערכת שהוא יכול לקחת איתו לכל מקום.
פרטיות
אם אתם פרנואידים (ובצדק) לגבי החומר על המחשב שלכם, מעכשיו ניתן לייצר באובונטו מחיצה פרטית מוצפנת תחת ספריית הבית. הכלי הזה שימושי במיוחד אם יש עוד אנשים שיש להם גישה לתחנה (בעיקר אם יש להם גישת ROOT) או אם מדובר בלפטופ שמכיל מידע חשוב וסודי. תיקיה שכזו, מגינה על המידע של המשתמש גם במקרה של פירוק הכונן וחיבור שלו לתחנה אחרת. שתי מגרעות יש בתכונה הזו, ראשית, העובדה שהיא לא מגיעה מותקנת וצריך להתקינה. שנית, כי גם שלב ההתקנה הוא טקסטואלי.
sudo apt-get install ecryptfs-utils
ecryptfs-setup-private
הפונקציה השניה היא אפשרות יצירת משתמש אורח, פונקציה מצויינת בשביל מקרי ה"אפשר רק לבדוק אצלך מייל". בלחיצה על שם המשתמש תופיע אפשרות בשם guest session. לחיצה עליה תפתח שולחן עבודה חדש בהרשאות אורח שאינן מאפשרות התעסקות בהגדרות. ניסיון לחזור למסך של המשתמש המקורי, תקפיץ כמובן בקשת סיסמא כך שלא ניתן לחדור אל החשבון.
מה עוד?
חוץ מזה הוסיפו טאבים בסייר, שינו קצת את עיצובי הכפתורים והוסיפו רקע חדש ומגניב, בערך כאן מסתיימים השיפוצים במערכת. כמו שאמרתי, לא סיבה מספקת כדי לשדרג, אני מעדיף להישאר עם ה 8.04 שהיא גירסה לטווח ארוך ולשדרג ב 9.04 שאמורה (כך מספרים) להיות קפיצה משמעותית.
כמה רטינות
א. אופן אופיס נמצאת כיום בגירסתה השלישית, ואקליפס (סביבת פיתוח ל java) נמצאת בגירסה 3.4. עם זאת, למרות שהגירסאות הללו קדמו להשקה של 8.10, עדיין לא טרחו לעדכן את המאגרים של אובונטו בחידושים הללו. נכון לעכשיו, אופן אופיס מגיעה בגירסה 2.4 ואילו אקליפס מגיע בגירסה 3.2.
נכון שניתן להתקין את שתי התוכנות הללו בצורה ידנית בגירסתן האחרונה אבל זה עלול ליצור חוסר התאמה בעתיד כאשר יהיה שידרוגים של המאגרים והתוכנות לא יהיו "רשומות".
ב. הניסיון להכין את ההתקנה בהתקן פלאש הוכרז כהצלחה 3 פעמים. בפעם הראשונה, המחשב טען שאין אפשרות איתחול מההתקן. בפעם השניה הצלחתי לאתחל ואף להתחיל בהתקנה עד שהיא קרסה לי כעבור 27% עם הודעת שגיאה. כשטרחתי להשתמש בפונקציית הבדיקה לשגיאות המופיעה באיתחול התברר שיש קובץ אחד דפוק. רק בהתקנה השלישית, הצלחתי סוף סוף לייצר כונן פלאש עם מערכת הפעלה עובדת.
ג. אם אני רוצה לייצר התקנה בכונן פלאש, אז למה אני בעצם צריך לצרוב CD, זו לא פעולה מיותרת? למה לא ניתן להוריד תוכנה שלוקחת כבר את ה iso ומבצעת את ההתקנה כרצוי.
כתיבת תגובה