פרדוקס הפופולאריות

כל בעל אתר תוכן התחבט בשלב זה או אחר בשאלה כיצד לחשוף תוכן מעניין נוסף בפני הגולשים. יתר על כן, נשאלת השאלה כיצד להציג בפני הגולשים תוכן שהוא גם איכותי וגם רלוונטי עבורם. הסיכוי שתוכן מערוץ הבידור שיוצג בערוץ המחשבים יצליח לפנות אל הקהל של אותו הערוץ הוא קלוש יחסית. במשך השנים, הציגו גופים שונים שלל מנגנונים שרובם נעים סביב שתי שיטות עיקריות – תוכן פופולארי ותוכן דומה. בחניות כגון אמאזון ניתן למצוא בתחתית העמוד של כל מוצר רשימה של מוצרים דומים בהם התעניינו לקוחות שהתעניינו במוצר הלז. המנגנון של אמזון מתבסס על סטטיסטיקות משמעותיות (קונים שביצעו פעולה אקטיבית) והוא למעשה מהווה שילוב מוצלח של שני המנגנונים הללו. לא רק שנציג בפניך נגני mp3 נוספים, אנחנו גם נציג בפניך את אלו שרוב הלקוחות העדיפו. היות והמרחק בין וורדפרס לאמזון הוא עצום, לרוב מסתפקים בעלי הבלוגים באחד משני תוספים עיקריים – תוסף הפופולאריות ותוסף פוסטים קרובים.

תוסף הפופולאריות של אלקס קינג מאפשר להציג את הפוסטים הפופולאריים ביותר בפרק זמן מסויים – על בסיס אלגוריתם בר התאמה המשכלל את הקריאות של הפוסט דרך RSS, דרך עמוד הבית, דרך פוסט בודד ומספר התגובות והטראקבקים שהוא קיבל. התוסף מחזיק טבלה ארוכה השומרת לכל פוסט ופוסט את כל ההתיחסויות הרלוונטיות שלו וע"י הגדרת המשקל של כל גורם מאפשרת לחשב את הפופולאריות של הפוסט. תחילה, מבוצע חישוב של סך כל הניקוד של כל אחד מהפוסטים, ולאחר מכן, הפוסט ה"חזק" ביותר מקבל את הציון 100% וכל שאר הפוסטים מקבלים את הציון באחוזים ביחס לציון ה"חזק". פונקציות רלוונטיות מאפשרות כאמור להציג רשימה של הפוסטים הפופולאריים על בסיס תקופה. החישוב ותצוגת הציון הם דינאמיים, הווה אומר שכל פוסט חדש שיתפרסם וכל כניסה אל הדף הראשי משפיעה לחלוטין על הציון הכולל של הפוסט הספציפי הזה ומכאן שגם על הפוסטים האחרים. כך למשל, אם הפוסט האחרון זכה ב 100% פופולאריות, הרי שכל כניסה אליו בהכרח תוריד את הפופולאריות של כל הפוסטים האחרים.

עד כאן, הסבר טכני למדי שמוביל למעשה לסוג של פרדוקס המופיע למעשה בחלק ניכר מהאתרים שמנסים ליישם אותו. בבלוג הזה למשל, קיימים מעל 300 פוסטים, בבלוגים גדולים יותר ואינטנסיביים יותר, מופיעים כמעט פי 10 פוסטים מאשר כאן – אך הרשימה של הפוסטים הפופולאריים מציגה רק 10 פוסטים בסה"כ. כך למעשה, בבלוג נחשפים כל הזמן 10 פוסטים משמעותיים שבכל כניסה אליהם מקבלים חיזוק בציון. התוצאה היא שאותם 10 פוסטים מתחזקים כל הזמן ובכך גם מורידים את הדירוג של פוסטים אחרים שלא הגיעו לרשימה. בהינתן מספיק זמן, עלולה להתקבל רשימת פוסטים כה חזקה שהיא תישאר למעשה קבועה. השלכה אחרת היא שכל פוסט חדש, מוצלח ככל שיהיה לא יצליח להתחרות בחוזקה של הפוסטים הוותיקים ויציגו דירוג נמוך ביותר.

כך למעשה, במקום לחשוף תוכן איכותי שכל הזמן מתחלף בצורה דינמית, יוצג כל הזמן אותו התוכן. זאת ועוד, מסתבר שלשלב שבו הותקן התוסף יש השפעה מהותית על הדירוג של כלל הפוסטים שכן מספר גורמים במשוואה כגון – קריאה מה RSS או הופעה בעמוד הראשי לא יספרו עבור הפוסטים הישנים אלא עבור פוסטים חדשים בלבד. גם אם התוסף יותקן כבר מיומו הראשון של הבלוג, הרי שככל שכמות הקוראים תגדל יעלו גם הציונים של מספר הקריאות (רגילות או דרך RSS) וכמובן שגם מספר התגובות.

בסופו של דבר, מספיק שיצרתם איזה פוסט מטופש שעולה בגוגל כל פעם שמחפשים שכנה סוכר, כדי שזה יונצח בראש הטבלה ויבסס שם את מעמדו המנצח, כשהוא בא על חשבון אותם הפוסטים האיכותיים שייצרתם ואף אחד כבר לא יראה.

מה אפשר לעשות

החלק החשוב ביותר, יהיה לכוונן נכונה את האלגוריתם ולהקפיד על המשקלים על סמך ניתוח התנהגות הקוראים. כל דוח סטטיסטיקות איכותי יוכל להגיד האם ריבוי הקוראים שלכם מגיע לעמוד הראשי או לעמוד הפוסט. שימוש בפידברנר יכול לתת מושג על כמות הקוראים דרך RSS וכיוצ"ב – בלוג שאין לו קוראים דרך RSS יכול לוותר על המשקל של הסעיף ההוא. בלוג שמציג רק תקצירים בעמוד הראשי – שווה שיעניק יותר משקל לפוסטים המלאים וכן הלאה.

מלבד זאת, שימוש מושכל בפונקציות של התוסף (Popularity Contest במקרה שלי) יכול לאפשר חשיפה טובה יותר של תוכן על בסיס העמוד בו נמצא המשתמש. כך למשל, במקום לחשוף את 10 הפוסטים הפופולאריים בכל חיי הבלוג, ניתן לחשוף רק את אלו שעשו חייל מבין הפוסטים שהתפרסמו החודש. שימוש בפונקציות המיועדות לארכיון יאפשרו להציג בעמוד קטגוריה את הפוסטים החזקים באותה הקטגוריה או בחודש ספציפי את הפוסטים החזקים באותו החודש.

לסיכום, ניתן לומר שהשימוש במדד הפופולאריות של פוסטים הוא סוג של חרב פיפייות שכן שימוש לא נכון בו עלול לגרום יותר נזק מתועלת. שימוש מושכל לעומת זאת, על פני תקופה ארוכה מספיק יכולה לייצר מדד איכותי לפופולאריות של הפוסטים שאף תציף תוכן משתנה בפני הגולשים במקום לשמור על טבלה נוקשה.

לדרג את הפוסט
5

Comments

3 תגובות על “פרדוקס הפופולאריות”

  1. אגב מדדי פופלאריות וחוסר האמינות שלהם מאוד מומלץ לדעתי הפסוט הבא שנכתב בבלוג הקולקטיב
    http://www.thecollective.co.il/?p=84

  2. הבעיה בתוסף הפופולריות היא שאם הבלוג שלך מאונדקס יותר מדי טוב בגוגל, הוא יציף פוסטים שהם אולי פופולריים בקרב מבקרים מזדמנים, אבל לא בקרב הקוראים האמיתיים של הבלוג, וכך התוצאות עשויות להיות לא ממש רלוונטיות, מבחינת רוח הבלוג באופן כללי.

    (אצלי למשל, הבלוג הציג במקומות הראשונים את הפוסטים המועטים יחסית בנושאי סריגה, ולא משנה כמה פעמים שיניתי אצלי את השקלול של הפרמטרים השונים… )

  3. את הפופולריטי קונטקסט שלי הרגו הספאמרים.
    פתאום ראיתי פוסט אחד, סתמי למדי, שהולך ומטפס לו במדד הפופולריות. נרשמו לו אלפי צפיות ואף לא תגובה אחת. מה שהוכיח סופית שזה בוטים היה שבאנליטיקס הפוסט הזה רחוק מלככב.

    עכשיו התקנתי את http:BL, ומגיעים אלי הרבה פחות ספאמרים. אני מתלבט אם לאפס את ההגדרות של התוסף, ולהתחיל לצבור פופולריים מחדש.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *