כבר הרבה מאוד זמן שאני דוחה את אחת הפעולות הכי מתבקשות – לעדכן את הגירסה של הוורדפרס שמותקנת אצלי. לא דובר כאן על שידרוג מ 2.3.2 ל 2.3.3 אלא שידרוג מהותי יותר שכן הבלוג הזה הריץ את אחת מגירסאות ה 2.2 המוקדמות. בתקופה האחרונה, בכל פעם שהחלטתי ללכת על זה הופיעו שוב ושוב דיונים בקבוצת התמיכה של וורדפרס על כישלונות השידרוג לגירסה האחרונה. סיפורי זוועות על קטגוריות שנעלמו, הרשאות שננעלו ושאר מרעין בישין שאף אחד לא רוצה לחשוף את הבלוג שלו אליו. היות וכבר יצא לי לשמוע על לא מעט חוששי שידרוג, והיות וקבוצת הדיון מלאה בשאלות "איך משדרגים", אני אנסה לגעת פה בנקודות החשובות – כולם מוזמנים לתרום.
פעולות מקדימות
גיבוי מסד הנתונים – מכל הצרות שיכולות לעבור על שידרוג – הצרה הנוראית ביותר היא כשמסד הנתונים הולך לאיבוד. גיבוי הוא פיתרון מצויין ואף נדרש וניתן לעשות אותו במספר דרכים.
א. WP-DBManager – תוסף מצויין לוורדפרס המאפשר לנהל דרך ממשק האדמין את כל הטבלאות הקשורות לוורדפרס ולקבל את כל המידע הנדרש. התוסף מאפשר פעולת גיבוי אוטומטית מתוזמנת שתשמור על השרת קובץ גיבוי כל תקופת זמן קבועה או לבצע גיבוי נקודתי. בסיום הגיבוי ניתן לשמור את הקובץ במחשב, על השרת או לשלוח אותו אל הדוא"ל. בנוסף פאנל ניהול גיבויים מאפשר לשחזר כל אחד מהגיבויים בשתי לחיצות עכבר.
ב. וורדפרס מספקת כלי המייצר קובץ XML המכיל גיבוי מלא של הבלוג על כל פרטיו (כל הפוסטים, התגובות, השדות המיוחדים, והקטגוריות בבלוג). אל הכלי הזה ניתן להגיע דרך עריכה וניהול –> ייצוא. והיה וקרה הנורא מכל, או לחילופין החלטתם לעבור שרת ואתם לא מעוניינים להתעסק עם מסד נתונים, הקובץ הזה מאפשר לטעון את כל תוכן הבלוג לתוך התקנה נקיה במספר רגעים ספורים.
ג. סקריפט הגיבוי של MRM הוא כלי מצויין לכל מי שרוצה לגבות ולשחזר מידע ממסד נתונים ואיננו כלי עבור וורדפרס בלבד אבל הוא בהחלט עושה את העבודה וחסך לי הרבה מאוד כאב ראש כשהיגרתי מהשרת הביתי לאיכסון של גו-דאדי.
ד. ספק האיכסון, יכול לספק לא מעט פתרונות לגיבוי. רוב הספקיות יעניקו לפחות כלי לביצוע גיבוי ושיחזור של מסד הנתונים, חלקם אפילו יאפשרו (בחינם או בתשלום) יצירה של מעין "נקודת שיחזור" של השרת אליה ניתן יהיה לחזור במהירות במקרה והעסק לא עבד כמו שצריך. שווה לברר אל מול התמיכה של ספק האיכסון.
גיבוי הקבצים
הבלוג הזה חי ובועט כבר מעל ל 3 שנים והערכה הזו מלווה אותו בערך מהחודש השלישי שלו. מדובר בערכת עיצוב בשם פיירפוקס שעברה תירגום, שינויים עיצוביים, הכנסות של תוספים וקטעי קוד. במילים אחרות – הרבה מאוד שינויים שלא הייתי רוצה שיאבדו. במקרה שלי אין הרבה חשש, הערכה יושבת בתיקיה נפרדת ואיננה מגיעה ביחד עם הפצה של וורדפרס. עם זאת, מי שטרח להתאים ולשנות את קובריק עלול לגלות שהכל הלך לאיבוד.
אני נוהג לגבות את ספריית התוספים ואת קובץ ההגדרות ולשמור עותק על המחשב ליתר ביטחון. מצד שני, גם אם בוחרים לשחזר לאחר שידרוג, עדיף שלא לשפוך את כל הגיבוי בחזרה לספריה אלא רק קבצים רלוונטיים.
בדיקת תוספים
רוב התוספים יעבדו ללא כל קשר לגירסת הבלוג, חלקם האחר תלוי בפונקציות מבניות של וורדפרס שיכול להיות שעברו שינוי, ננטשו, או מומשו מחדש. אפשר לשדרג ולקוות לטוב, עדיף לבצע כיבוי מסודר של כל התוספים ולוודא שלא נגרמת שום בעיה שאי אפשר להתמודד איתה.
קדימה לעבודה
מורידים את ההתקנה העדכנית של וורדפרס מהאתר של רן, פורסים את קובץ הזיפ אל הכונן ומעלים אל השרת בעזרת ftp. אין בזה משהו חדש אבל שווה לשים לב לשני דברים.
א. בהתקנה יש כ 500 קבצים, הווה אומר שיכול לקחת מעט זמן עד שכולם יעלו. פילזילה מספקת רישום של קבצים שעלו בהצלחה וכאלה שנכשלו ומאפשרת לנסות להעלות את הקבצים שנכשלו מחדש. אני מניח שגם לתוכנות FTP אחרות יש פונקציות דומות ובכל זאת – עדיף לוודא שהפונקציה הזו קיימת, די מבעס לחפש אח"כ איזה קובץ לא שודרג.
ב. בזמן העלאת הקבצים הבלוג שלכם ירק הודעות שגיאה עבור כל מי שיגיע אליו. שווה לשים איזה עמוד HTML שמכריז על שדרוג עם הערכת זמן לחזרה. לדעתי חנית כתבה פעם על תוסף שעושה בדיוק את זה, אבל לא הצלחתי למצוא אותו.
לאחר סיום ההתקנה מפנים את הדפדפן אל הקובץ wp-admin/upgrade.php ומאשרים את הפעולה. זה הזמן לשלב אצבעות, להחזיק חמסות לירוק על חתולים שחורים ולנגוח בחתיכות עץ, אחרי כ 2 דקות תתקבל הודעה שהשידרוג הצליח (או שלא) ואפשר להמשיך לעבוד.
אחרי השדרוג
השידרוג עבר בהצלחה? הבלוג נגיש, תקין ועובד? זה הזמן להתחבר אל השרת בעזרת ftp, להיכנס אל תוך תיקיית wp-admin ולמחוק את הקבצים install.php ו upgrade.php, לא ששמעתי על יותר מדי סיפורי זוועה בתחום, אבל אי אפשר להיות בטוחים.
השלב הבא יהיה לבדוק את התוספים. בגירסאות האחרונות של וורדפרס ניתן לראות עבור אילו מהתוספים קיים עדכון. לרוב יש סיבה לקיומם של העידכונים הללו וכדאי לטפל בהם.
ואם לא עובד?
אם טרחתם לבצע גיבוי, אין סיבה לדאגה – במקרה הכי גרוע, מתקינים את הבלוג מחדש ומייבאים את כל הנתונים מהגיבוי. אם לא גיביתם – תנחומי, נסו לברר עם ספק האיכסון האם הוא מבצע גיבויי תקופתי והאם ניתן לשלוף מהגיבוי את המידע הנדרש לכם.
המקרים הקלים יותר הם מקרים בהם הבלוג זורק הודעות שגיאה בכניסה, לרוב מדובר בבעיות תמיכה של ערכת העיצוב בגירסה המדוברת, שווה לבדוק עם כותב הערכה אם יש פיתרון.
לסיכום
בקובץ המצורף להתקנה מתואר השידרוג כ"שלושה שלבים קלים" ואכן מדובר בשלבים קלים למדי. השידרוג הזה הוא השידרוג השלישי במספר שאני מעביר את הבלוג הספציפי הזה ועוד מספר שידרוגים במקומות אחרים – עד עתה לא נתקלתי בבעיות משמעותיות וקבצי הגיבוי שלי נותרו ללא כל שימוש. עם זאת, תמיד עדיף להישאר בצד הבטוח, כי האובדן של הנתונים כאן יכול להיות מאוד לא נעים.
כתיבת תגובה