שחברות הסלולר ישקשקו

לפני מספר ימים שיחררה חברת סקייפ הודעה על הוצאה לשוק של טלפוני סקייפ אלחוטיים. בכך, פתחה קרב חדש במערכה ארוכה אשר אלמלא חברות הסלולר יערכו אליה מראש הן יהיו המפסידות הגדולות. המעבר אל שירותי ה VOIP הוא קל ופשוט כבר בימנו, ועם התקדמות הטכנולוגיה הוא יעשה פשוט יותר. בעברי, קיבלתי לידי מחשב כף יד Dell Axima X30 שהיה מצוייד בחיבור רשת אלחוטי וחיבור בלוטות' לבדיקות שונות. התקנה של סקייפ עבור מחשבי כף יד בשילוב עם הרשת האלחוטית בבית ואוזניית בלוטות' העניקה לי סוג של טלפון סקייפ אלחוטי. כיום, מערכת הטלפוניה בביתי מחוברת אל הסקייפ ובכל שיחה לחו"ל, זו מנותבת דרך הסקייפ ומעניקה לי הוזלה משמעותית. כך, בשתי דרכים שונות, הצלחתי להעניק לעצמי את היכולת לשוחח בצורה פשוטה וזולה עם חו"ל מבלי לשבת ליד המחשב.
באם הדברים יתפתחו כפי שאני מעריך שהם יתפתחו, הרי שהמעבר הנוח יחסית אל שירותי ה VOIP בשילוב עם טכנולוגיה תואמת ומחירים אטרקטיביים עלולים להכריח את חברות הסלולר לשנות את אופיין מקצה לקצה או לחילופין לגרום להיעלמותן מהשוק. להלן מובאים הגורמים והטכנולוגיות שעלולים להביא לנו את ה"דור הרביעי" של התקשורת, ולהכניס את הסלוגן של פלאפון "תמיד מחובר" לפרופורציות תואמות יותר. כך נסתובב כולנו ברחוב עם מכשירי סקייפ ודומיהם במקום המכשירים של חברות הסלולר.

סלולר
חברות הסלולר עלולות, כאמור, לגלות שנתח הרווחים שלהן צונח פלאות. בתקופה האחרונה עברו כל חברות הסלולר, במטרה להגדיל את נתח הרווחים שלהן, לשיטת הדקה הראשונה. בשיטה זו, כל השיחות שהן קצרות מדקה אחת מחוייבות בכ-42 אגורות – עלותה של דקה שלמה. לצורך העניין, אדם שחייג לאדם אחר וניתק את השיחה ברגע שהגיע אל המזכירה האלקטרונית נאלץ לשלם עבור דקה שלמה למרות שהשיחה התנהלה בפועל פחות מ 12 שניות (חברות התקשורת מפצלות את הדקות ליחידות של 12 שניות). למרות שחברות הסלולר מסוגלות לעקוב אחר משך השיחה הן אינן מעוניינות להעניק לנו את הפירוט הלז ולכן כל השיחות הללו יופיעו בפירוט השיחות כשיחות של דקה אחת. שיטה זו להגדלת ההכנסות היא רק אחת מבין עשרות שיטות נלוזות בהן נוקטות חברות הסלולר על מנת להגדיל את נתח הרווחים שלהן. הטקטיקות הללו גורמות ללא מעט לקוחות לעבור למסלולים מינימאליים או אף לנסות לחפש אלטרנטיבות זולות יותר. קיומה של אלטרנטיבה כזו תנגוס באופן משמעותי בנפח הרווחים של החברות.

בצורה לא מפתיעה כלל, למרות שהטלפונים התקדמו בצורה מדהימה בשנים האחרונות ומכילים שלל פונקציות שימושיות, הרי שאחת הפונקציות המתבקשות ביותר נעדרת באופן מופגן מכל המכשירים הסלולאריים (מלבד מתי מעט בודדים אשר אינם נגישים עבור הצרכן הפשוט ולכן הושמטו) היא התמיכה ב WiFi (רשת אלחוטית). בהתחשב בעובדה שפרוטוקול הבלוטות' הוא למעשה לא יותר מרשת אלחוטית מוגבלת במיוחד והוא כן שולב בהצלחה במכשירי הסלולר, הרי שטכנית, אין מניעה לשלב גם תמיכת Wifi – מלבד הלחץ של חברות הסלולר על היצרניות כמובן.

בניגוד למכשירי הסלולר הישנים, מכשירי הסלולר כיום מכילים מערכות הפעלה מתוחכמות אשר מאפשרות לגורמי חוץ לפתח עבורן תוכנות בעלות ערך מוסף. המתכנתים מרוויחים ממכירת התוכנה, חברות הסלולר מרוויחות על עלות שיחת הנתונים והלקוח מקבל את הערך המוסף שלו. הימצאות תמיכת Wifi במכשירי הסלולר יאפשרו במהרה פיתוח של תוסף VOIP למכשירים ויעניקו למשתמש את היכולת לנצל רשת אלחוטית על מנת לנהל את השיחות שלו. הלקוחות מרוויחים, חברות ה VOIP מרוויחות גם הן, אך נתח הרווחים של חברות הסלולר יצנח באופן פלאי ברגע שפונקציה שכזו תהפוך לפעילה.
מכשירי הסלולר של Skype כאמור – מבוססים על רשת אלחוטית, וככל שהזמן מתקדם הרי שהרשתות האלחוטיות החופשיות נפוצות בכל עבר מה שמגדיל את תחום השימוש במכשירים. העלות הזולה של השיחות, כמו גם מחיר המכשיר הזול (פחות מ 200$) יכולים להתגלות כאטרקטיביים מאוד למחפש תחליף לסלולר.
על מנת להגדיל את נתח הרווחים שלהן, פנו חברות הסלולר אל פיתרון קיים בשם הדור השלישי אשר לימים התפוצץ להן בפנים.

הדור השלישי.
אין ספק שאחת הנפילות היותר מוכחשות של (ועל ידי) חברות הסלולר היא רשת הדור השלישי (אם כמובן מוציאים אל מחוץ לרשימה את הבדיחה המטופשת של סלקום עם imode). המירוץ התחיל בצורה מטורפת וצמודה במיוחד כאשר סלקום עשתה את הצעד הראשון ושידרה לידה באמצעות מכשירי דור שלישי. למרות שעברו מעל שנתיים מאז האירוע מכירות הדור השלישי מדשדשות וחברת סלקום שהייתה הראשונה לצעוק דור 3, נכנסת רק עתה אל השוק הרווי גם כך. למרות שחברות הסלולר מנסות לשדר עסקים רגילים ולתמוך אותן במספרים "מדהימים" הרי שבפועל הדור השלישי אינו מכניס לחברות הסלולר את תזרים המזומנים שהם בנו עליו. הקפיצה המהירה למים גרמה לחברות לרכוש מספר עצום של מכשירים שהתבררו כהשקעה גרועה ואותם מחלקות החברות במחירי הפסד (או בשלל מבצעי קנה אחד קבל שני חינם) מתוך תקווה להגדלת חשבון הסלולר של הלקוח לאחר מכן על שיחות נתונים וכ'.
למרות ששירותי הרשת של הדור השלישי אמורים להיות מהירים יותר בצורה משמעותית, לרוב הם אינם כאלה והרשת עדיין סובלת מאיזורי כיסוי חלקיים וקריסות חוזרות ונשנות. גם אם ניתן היה לפתח אפליקציה שתמשק בין שירותי VOIP לבין הרשת הסלולארית בדור השלישי, הרי שהמחירים יהיו יקרים מעבר לכל פרופורציה שכן חברות הסלולר מחייבות לפי נפח המידע ולא לפי זמן אוויר.
אומנם הדוגמאות פה מתיחסות לפריסת הדור השלישי בחברות הסלולר הישראליות ויתכן שבארצות אחרות הדור השלישי נטמעה אפילו טוב יותר. אךהתחליפים עלולים להיות פשוטים יותר וכמובן זולים יותר. אחד הפיתרונות המומלצים ביותר הוא השימוש בפריסת WiMax.
WiMax
פרוייקט ה WiMax הוא אחד הפרוייקטים המבטיחים ביותר ומדבר על פריסה של רשת אלחוטית בהיקף של עד 40 ק"מ מסביב לכל אנטנה. אחת החברות המשקיעות בצורה הכי אינטנסיבית בטכנולוגיה זו היא חברת אינטל אשר מנסה לשלב טכנולוגיה זו ביחד עם טכנולוגית מעבר שקוף בין רשתות. המעבר השקוף בין רשתות אמור לתת למשתמש את היכולת לעבור מהרשת הקווית לרשת האלחוטית וממנה אף לרשת הסלולארית מבלי להפריע לשירותים הרצים ברקע (הורדות קבצים, שליחת מיילים ואף שיחות במסרים מידיים). השילוב בין שתי הטכנולוגיות (Wimax ומעבר שקוף), באם יעבוד, יעניק מוצר אשר יכול לרסק את השליטה של חברות הסלולר בשוק התקשורת.
בשורה התחתונה, טלפון כמו המכשיר של סקייפ אשר יהיה מבוסס WiMax כאשר זו תהייה בפריסה נרחבת מספיק תוכל לספק, למעשה, שירות סלולר עם כיסוי נרחב בסכומים זולים באופן משמעותי. הנטישה של חברות הסלולר ומעבר לשירותי VOIP במקרה שכזה תהייה מתבקשת וכנראה שאף המונית.

הדור הרביעי?!
כאשר החלו חברות הסלולר לפמפם את נושא הדור השלישי, החלו במרבית הפורומים הנוגעים בעולם הסלולר דיונים בנושא "מה יהיה בדור הרביעי של הסלולר". התפתחות של הטכנולוגיה, כפי שהוצגה כאן ושילוב שלה באופן נכון יכול, כאמור, ליצור שינוי רציני בקונספט הסלולר ונושא המספרים. כיום, לרוב האנשים יש לפחות שלושה מספרי טלפון – בבית, בעבודה וסלולר, כאשר לרוב הסלולר הוא זה שתופס את נפח השיחות המשמעותי. המעבר לטכנולוגיה של VOIP בשילוב עם WiMax ומכשירי סלולר, יאפשרו מעבר למספר בודד – מספר ה VOIP. כך, אדם המצוי בביתו יהיה מחובר דרך מערכת הטלפוניה הביתית שלו. עם היציאה מהבית, יועבר המספר אל המכשיר הנייד של אותו אדם וכאשר זה יגיע לעבודה, ינותב המספר ישירות אל העמדה שלו. כך, ניתן להחליף למעשה את כל תשתית הטלפוניה (הקווית והסלולארית) בתחליף שהוא הרבה יותר זול, נגיש, יעיל וסימפטי למשתמש. יתרה מזאת, אחד היתרונות העיקריים של טכנולוגיה שכזו, היא היכולת לפטור את המשתמש מעומס החשבונות. במקום לקבל חשבון של טלפון קווי כמו גם חשבון של מכשיר (או מכשירים שכן לא מעט אנשים מסתובבים כיום עם לפחות זוג) יקבל המשתמש חשבון אחד יחיד, פשוט להבנה וחשוב מזאת – ללא כל מיני עלויות המוכנסות בדלת האחורית. רשת תקשורת שכזו, תוכל להציע מספר מסלולים החל ממנוי "פרה-פייד", דרך מנוי בחיוב חודשי על פי עלויות שיחה וכלה במנוי "חופשי חודשי" בהן יוכל המנוי "לשחוט" את הרשת כאוות נפשו.

לסיכום
למרות שכל הטכנולוגיות המפורטות כאן הן בנות קיימא ואפילו בתהליכי ניסוי פעילים בימים אלו ממש, הרי שעד שנושא זה ייכנס להילוך גבוה עלולות לעבור מספר שנים ולהיתקל במספר בעיות ממספר כיוונים שונים.
במקום הראשון בטבלת הסיכונים מצוי משרד התקשורת הישראלי. אותו המשרד שאפשר לנו להשתמש בבלוטות' רק כשנתיים לאחר שנפוץ בכל העולם, עמד בדרכה של HOT בניסיונה לספק תחליף לבזק, טירפד לא מעט מהלכים הקשורים לאספקת שירותי שיחות לחו"ל על ידי ספקיות האינטרנט וכעת מעכב את כניסת עולם הסלולר מאספקת טלפון קווי. בעבור שמהלך שכזה יקרה ידרש משרד התקשורת לאשר שימוש ב WiMax, פתיחת רשת VOIP מתחרה ואישור של מכשירי טלפון מבוססי Wifi.
במקום השני נמצאות חברות הסלולר. למרות שחברות אלו תלויות גם הן במשרד התקשורת, הרי שהעיכוב הצפוי עלול לספק לחברות הסלולר מספיק זמן על מנת להערך בהתאם. באם חברות הסלולר יצליחו להשתלט על הטכנולוגיה הזו, אנחנו עלולים למצוא את עצמנו כבולים באותם כבלים בהם אנחנו קשורים כיום.
לבסוף, במקום השלישי, נמצא הקהל הישראלי – זה שלא מסוגל לנתק את מכשיר הסלולר שלו מהאוזן אך מתלונן על כל אנטנה בסביבה. למרות שטווח הפריסה של WiMax הוא גדול יחסית, הרי שעדיין בשורה התחתונה יהיה צורך בהצבת אנטנות – וכפי שכבר הכרנו את דעת הקהל הישראלית – היא יכולה להתגלות בסופו של דבר כגורם הבעייתי ביותר בתחום.

 

תודה לאילנה תמיר שקראה, העירה ועזרה.

תודה לנטייה שלי לדחות הכל רק כדי לגלות שלמרות שהכתבה הזו באדמין כבר מ 9 בבוקר רק עכשיו טרחתי לסיים אותה רק בשביל לגלות שגם ב YNET וגם בקפטן העלו משהו דומה (עם מסקנות שונות, אבל הרעיון).

לדרג את הפוסט
0

Comments

3 תגובות על “שחברות הסלולר ישקשקו”

  1. תמונת פרופיל של דרור
    דרור

    קורה, קורה. כתבת היטב ומעניין – הרבה יותר מהכתבות ה"מתחרות". למרות שהכרתי את כל הטכנולוגיות המדוברות, חיברת את הנקודות* בצורה יפה.

    * – כפל לשון, אבל לא מכוון.

  2. תמונת פרופיל של דרור
    דרור

    ד"א, אם אתה מעוניין לפרט יותר על הציוד המחבר בין סקייפ לטלפוניה הביתית אצלך, אשמח לשמוע.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *