מי שינסה להוריד את הפרק האחרון של LOST בביטורנט לא יתקשה בכלל, נכון להיום לפרק הרביעי של העונה החמישית יש כ 14 אלף משתפים שלהם יש את הקובץ המלא ועוד כאלפיים משתמשים בשלבי הורדה, אם מסתכלים 2-3 פרקים אחורה רואים שהמספרים קופצים לפרק השני יש כמעט 100 אלף משתפים ומספר קרוב של מורידים. מי שיחפש פרקים של Lost מהעונה הראשונה עלול לגלות שמספר המשתפים הוא עשרות בודדות במקרים הטובים. זה כמובן נכון גם כשמחפשים סרט ישן או שאר הורדות שנמצאות מספיק רחוק מהזרם המרכזי.
כך יוצא שאחרי פרק זמן עלול המוריד הממוצע למצוא את עצמו מנסה להוריד קובץ שחסרים לו חלקים שכן כל המשתמשים שהיה להם את הקובץ המלא הפסיקו לשתפו. במקרה שכזה יצטרף המשתמש לחבורה לא קטנה של אנשים שרק מחכים לבואו של זורע כדי להצליח לסיים את ההורדה. אחד החסרונות של ביטורנט לעומת אימיול היא שהשרתים של ביטורנט (טרקרים) אינם מקושרים בינם לבין עצמם ולכן השיחה היא תמיד עם השרת אליו המשתמש מחובר. באימיול לעומת זאת, השרתים מדברים בינם לבין עצמם ויודעים לנתב את התקשורת כך שמשתמש שמחובר לשרת א' יכול להוריד גם ממשתמש שמחובר לשרת ב'.
מה מכיל קובץ טורנט
בתוך קובץ הטורנט קיימים שני פריטים עיקריים – קוד HASH ורשימת הטרקרים. קוד ה HASH הוא מזהה חד ערכי לקובץ ההורדה המאפשר לתוכנה ולשרת לוודא שמדובר באותו קובץ. הקוד הזה מיוצר עם יצירת הטורנט באלגוריתם שמתבסס על הקובץ עצמו והוא זה שדואג לכך שלא משנה איך קראו לקובץ, התוכן תמיד יהיה זהה. באימיול יש לכך מימוש דומה ולחיצה על קובץ מורד ובחירה בפרטי הקובץ תציג את כל השמות השונים שניתנו לקובץ במשך הזמן. רשימת הטרקרים היא למעשה רשימה של שרתים שידוע שהם מטפלים בקובץ הרלוונטי אם כי הרשימה לא בהכרח תכיל את כל השרתים שאכן מטפלים בקובץ הלז.
הדגמה מעשית
לצורך הדוגמה נציץ על הסרט What the BLIP באתר mininova, כפי שניתן לראות בעמוד, נכון לעכשיו לקובץ יש 9 זורעים ו 9 עלוקות – מספר לא גדול במיוחד שיכול לגרום לכך שההורדה תהייה איטית וארוכה במיוחד (כמובן שזה לא מחייב ותלוי בשלל גורמים, אבל בפוטנציאל ככל שיש יותר זורעים הרינה גדלה). בשלב הזה רוב האנשים מחפשים את הקובץ במקום אחר או לחילופין פשוט מורידים אותו ומקווים לטוב, אבל כאמור – יש פתרונות אחרים. לצורך העיניין נוריד את קובץ הטורנט ובמקום לפתוח אותו בעזרת תוכנת הטורנטים האהובה עלינו נשמור אותו על שולחן העבודה.
btreannouncer
השירות של btreannouncer הוא פשוט אך גאוני, המשתמש מעלה את קובץ הטורנט אל השרת וממתין מספר רגעים. בזמן הזה, שולף השרת את קידוד ה HASH מהקובץ ופונה אל כל שרתי הביטורנט המוכרים לו ושואל אותם האם הם מטפלים בקובץ הספציפי הזה. אם התשובה חיובית יתווסף הטראקר לרשימת הטראקרים שיוצגו למשתמש בסוף העבודה.
בסופו של דבר תוצג בפני המשתמש רשימת כל השרתים שלידם תיבת בחירה המאפשרת הוספה של שרתים לרשימה. בנוסף, ניתן להגדיר גם את השרת הראשי – השרת שמולו תנסה תוכנת הטורנטים לעבוד. בשלב הזה אין חשיבות לבחירת השרת, ניתן לחזור לשלב זה לאחר מכן. לוחצים על כפתור ה ReAnnounce ומורידים את הקובץ בלינק שמתקבל. ברמת העיקרון ניתן לפתוח את הקובץ ישירות עם תוכנת הטורנטים, אבל השלב הבא יאפשר סינון נוסף של שרתים פחות רלוונטיים.
TorrentEditor
האתר של TorrentEditor מקבל קובץ טורנט, קורא את המידע שבתוכו ומציג את רשימת השרתים הרשומים בתוכו. הצ'ופר הטוב ביותר בשירות הזה מצויה בעובדה שליד כל שרת יוצגו מספר הזורעים והמורידים המחוברים לשרת וששרתים לא זמינים יסומנו בצבע אדום. אפשר ללחוץ על ה X האדום ליד כל השרתים הלא זמינים או שיש להם מספר מועט של מחוברים. לאחר שמסירים את כל השרתים הלא רלוונטים שומרים את השינויים ומורידים שוב את הקובץ.
בשלב הזה, ניתן לחזור אל btreannouncer, להעלות אליו שוב את הקובץ ולבחור את השרת הדיפולטי לפי התוצאות שהוצגו ב torrenteditor. קצת מיותר וקצת מסורבל, במקום זה ניתן לפתוח את הקובץ בתוכנת הטורנטים ולבחור מול איזה שרת לעבוד (Vuse למשל מאפשרת את זה בקליק ימני על שם השרת בפרטי ההורדה). התוצאה – מ 9 זורעים קפצנו ל 14 זורעים ומ 9 מורידים קפצנו לכ 40 מורידים, עכשיו, הסיכויים לקבל קובץ שלם במהירות גדלים.
טיפ נוסף שכדאי לנסות הוא לדלג בין רשימות השרתים. לאחר שהתחברתם לשרת והצלחתם להתחבר אל המשתמשים שלו ניתן לעבור לשרת אחר ולנסות להשיג גם ממנו משתמשים. הרוטציה הזו יכולה לפעמים להוסיף עוד כמה מקורות ולהאיץ עוד טיפה את ההורדה אם כי היא לא חיונית.
כתיבת תגובה