נא להדק את חגורות הבטיחות

בסרט מועדון קרב דיברו על כך שכל הסידורים שבטיסה – נועדו על מנת להרגיע את הנוסעים ותו לא. במכסחי המיתוסים, בדקו את התאוריה לפיה תנוחת ה"חירום" במטוס נועדה להרוג את הנוסעים כיוון שהפיצועים שהפיצויים על מוות הם חד פעמיים ואילו עבור נכה – יש לשלם הרבה יותר.

אבל בטיסה האחרונה עברה לי מחשבה די מטרידה בראש – מדוע יש להדק את חגורות הבטיחות בעת ההמראה והנחיתה?
את השאלה הזו בדיוק שאלתי חלק נכבד מהדיילים בטיסה האחרונה, כולם הינהנו עם הראש בנחמדות והמשיכו הלאה מבלי היכולת לספק תשובה אמיתית. גם השאלה "האם זה מה שיציל אותי במקרה של התרסקות" לא הניבה תשובה רצינית במיוחד.

הטיסה מהונגריה לארץ נמשכה שלוש שעות, שבמהלכן הגעתי למסקנה המאוד מתבקשת – ההצדקה היחידה שיש לחגורות הבטיחות במטוס היא כלל וכלל אינה קשורה לבטיחות אלא נועדה לשמש למטרה אחרת.

המקומות במטוס הינם מקומות מסומנים, כך שכל נוסע שעולה למטוס רשום במערכת בציון מקום הישיבה שלו.
seat - 21D

אז למה נועדו חגורות הבטיחות? במקרה של התרסקות של המטוס הגופה תשאר קשורה אל המושב ובכך תוקל עבודת זיהוי הגופות בשלב מאוחר יותר.

אגב, אם תהיתם מה הם הדברים שלא מומלץ לעשות בזמן טיסה – זה להסביר את זה לדיילת בקול רם. מילא שהיא מחווירה, אבל הנוסעים מסביב בכלל נכנסים לפאניקה.
עוד דברים שלא כדאי לעשות – להסתכל מהחלון ולצעוק "דייל – מה זו החתיכה הזו שנפלה הרגע מהכנף"

אה כן – חזרתי

לדרג את הפוסט
0

Comments

7 תגובות על “נא להדק את חגורות הבטיחות”

  1. לפחות במהלך הטיסה, יש הגיון בחגורות לפעמים.
    תחשוב על זה ככה:
    חתיכת מתכת נעה באוויר ב1000 קמ"ש, ואתה בתוכה.
    אם היא תשנה את הזווית כלפי מטה כתוצאה מכיס אויר, הנוסעים ינסו להמשיך לטוס קדימה, ישר לתוך התקרה עם הראש, יש הדגמה יפה של זה בפרק הפתיחה של לוסט.
    אגב, מה נסגר עם מכסחי המיתוסים והבדיקה שלהם?

  2. כתבת "תנוחת ה”חירום“ במטוס נועדה להרוג את הנוסעים כיוון שהפיצועים על מוות הם חד פעמיים", אני מאמין שהתכוונת ל"פיצויים".

  3. עומרי – במהלך טיסה אתה לא צריך להיות חגור. חובת החגירה הינה במהלך ההמראה והנחיתה – מדוע? כי סטטיסטית, רוב התאונות מתרחשות בעת ההמראה או הנחיתה. למה? ציפורים מסביב לשדה התעופה, עומס אווירי, חישובים לא נכונים וכדומה.

    בתכלס, מטוס לא נופל כלפי מטה, הפיזיקה פשוט לא מאפשרת את זה. גם במצב של כיס אוויר המטוס ממשיך לנוע קדימה, בדיוק מאותה סיבה שהנוסעים "ירצו להמשיך קדימה" ובדיוק מאותה הסיבה שבבלימה ברכב אתה מתעופף קדימה. הדבר היחיד שירגיש נוסע במקרה של כיס אוויר – זה תחושה של כבידה מופחתת, בערך כמו השניה שבה המעלית מתחילה ירידה.

    באשר לפרק הפתיחה של לוסט, לא ראיתי את הסידרה אבל למדתי דבר אחד – אי אפשר להאמין לכל מה שרואים בטלוויזיה.

    ואם כבר נגעתי באספקטים פיזיקלים – אז הנה עוד נקודה חשובה. השלבים היחידים שבהם נוסע ברכב כלשהו (מטוס, חללית, אוטו, אופנוע, קורקינט וכ') מרגיש משיכה או דחיפה של הגוף שלו הינם בשלבים שבהם הרכב נמצא בתאוצה. אם יצא לך לטוס בוודאי שמת לב שבשלב ההמראה אתה "נמעך" אל תוך המושב – תופעה שאינה מתרחשת בכל הטיסה. בכל מקרה, התופעה הזו די מונעת ממך לעוף קדימה.

    באשר למכסחי המיתוסים – הבדיקה שלהם שללה את התאוריה והראתה שמבחינת פיזור העומסים בזמן המכה של ההתרסקות תנוחת החירום אכן עדיפה,

    הומר – צודק, יכולתי לתת פה רשימה מפה ועד לשם של הגורמים הסביבתיים שגרמו לכך אבל כמו שאומרים – תירוצים זה כמו חור של תחת – לכולם יש.

  4. להגיד שהנוסעים חשים בתנועה רק בהמראה ובנחיתה זה לא מדוייק. נכון, בשינויי תאוצה חשים בתנועה, אבל שינוי זוית פתאומי של המטוס יגרום גם הוא להרגשה של התנועה. אם שינוי הזוית הוא חד וכלפי מטה, והנוסע לא חגור, הראש שלו ימצא את עצמו בתוך תא החפצים העליון.
    בגלל זה בזמן טיסה מתבקשים לשים חגורות כאשר מזג האוויר נהיה לא יציב.
    למרות זאת, נכון שרוב התאונות מתבצעות בנחיתה או בהמראה, והסיבות די ברורות.

  5. שינוי זווית לצורך העיניין, זה שינוי תאוצה. תאוצה מאונכת של 9.81 מטר לשניה בריבוע זה נפילה חופשית. אם אתה נמצא בתוך גוף שנופל נפילה חופשית, אתה לא אמור להרגיש כוחות משיכה עליך והאפקט הוא למעשה כמו אפס כבידה – בערך כמו להיות בחללית המקיפה את כדור הארץ.
    אבל, יש שתי נקודות חשובות.
    א. אלא אם המטוס נמצא בצלילה אנכית (חרטום כלפי מטה, זנב כלפי מעלה) הוא לא יפול נפילה חופשית. בגלל המבנה האווירודינמי של המטוס, גם אם יכבו את המנועים בזמן הטיסה הוא ימשיך בדאייה – במעין מסלול בליסטי עד שיפגוש בקרקע. היות והמטוס לא נופל כלפי מטה הוא לא יגיע לתאוצה של 9.81 ולכן הנוסע לא ירגיש אפס כבידה, אלא כבידה מופחתת.
    גם אם נניח תצליח להגיע למצב של אפס כבידה (לתעשיית הסרטים יש מטוס שכזה שמשמש לצילומים של אפס כבידה) הרי שעדיין לא תוטח אל התקרה שכן אתה צריך כוח שידחוף אותך כלפי מעלה. למעשה, רק אם תחליט לקפוץ במהלך הנפילה אתה תגיע לכיוון התקרה.

  6. הוא לא צריך ליפול נפילה חופשית כדי שתוטח את התקרה.
    על טייסים במטוסי קרב פועל כוח ג'י שלילי בסיטואציות מסוימות (_לא_ נפילה חופשית), ואלו בדיוק הסיטואציות בהם נוסע לא חגור ימצא את הראש שלו בתקרה.

  7. אכן, על טייסי קרב פועל G שלילי בסיטואציות מסויימות, ואכן הן לא נפילה חופשית אך אלו סיטואציות מאוד מסוימות שמטוס נוסעים סטנדרטי לא יוכל להגיע אליהם בתנאי טיסה נורמאלים.

    אני לא מדבר פה על מצבים תיאורטיים, אני מדבר על מצבים אפשריים במטוס נוסעים. מצב אפשרי במטוס נוסעים יכול להיות מצב שבו ארבעת המנועים כבים באמצע הטיסה (אגב, הסיכוי לכך הוא כל כך קטן שכבר עדיף למלא לוטו) במצב שכזה המטוס לא יגיע ל G שלילי והמקסימום שהוא יכול באופן תיאורטי להגיע אליו זה נפילה חופשית וגם זה – אך ורק בתנאי שנפלו לו גם הכנפיים.

    אגב, במצב שכזה – גם אם אני אחבוט את הראש בתקרה זה לא ממש ישנה, סביר להניח שאחרי ההתרסקות – לא ישאר ממני דבר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *