מחשב שולת!!11

למי שיצא אי פעם להסתובב בפורומי החומרה השונים ברשת, בוודאי נתקל לפחות פעם אחת בהודעות ה"כנסו דחוף – עזרה עם מחשב", המכילות בדרך כלל העתקה מלאה של מפרט מחשב זה או אחר, תוך בקשה לייעוץ האם שווה לקנות את המחשב.

איכשהו תמיד יוצא שהמחירים של המחשבים הללו מגיעים ל 5000 שקלים ומעלה, (וכן, מדובר במחשב נייח, שמגיע ללא מסך, מקלדת, רמקולים או מערכת הפעלה) וכשעוברים על המפרט ניתן להבחין בשני מקרי קיצון.
הראשון – אוסף ג'אנק ללקוח ללא הבנה במחשיבם, לרוב מלוות בתיאורים כוללניים כמו "הכי חדש", "הדגם האחרון", "מעבד מנצח" וכיוצ"ב.
השני – מחשב על המורכב מרכיבי הקצה של יום ההצעה. ההצעות הללו בדרך כלל מפרטות דגמים מדוייקים, אבל אכן מדובר על הכי חדיש, דגמים אחרונים ולרוב החזקים ביותר מכל סוג.

מטבעם, דינם של הדיונים הללו נחרץ להתנקז להתנצחויות הכמה עדיף רכיב זה או אחר של חברה זו או אחרת, כמו גם שלל הצעות "מושכלות" לשיפוץ המפרט (מה, רק 2 ג'יגה זיכרון? זה כלום, תבקש לפחות 4). חברי הפורום, בניסיון להפגין ינצלו כל דיון שכזה להתנצחות ארוכה ומתישה. לרוע המזל השאלה האמיתית – החשובה באמת לא מגיעה אף פעם – ומה יהיו השימושים של המחשב?

באופן לא מפתיע בכלל, לעולם תהיה התשובה – עבודות להגשה (בית ספר / אקדמיה), אינטרנט, אימיול, מצגות וקצת משחקים. במילים אחרות המשתמש לא הולך לנצל את מלוא היכולת של המחשב, למעשה, ספק אם הוא ינצל 50% מהמשאבים העומדים לרשותו.

האם באמת שווה לקנות את הכי חדש?
בדרך כלל, כשמעמתים את הרוכש הפוטנציאלי מול השאלה הזו התשובות הן אחידות. אני רוצה את המחשב הכי טוב, אני רוצה מחשב שיהיה טוב גם בעוד 3 שנים, אני רוצה מחשב שתומך בטכנולוגיה העתידית ושלל וורסיות על הנושא. בתכלס, מדובר בתושבות מדוקלמות על ידי אנשים עם חוסר ידע במחשבים ששמעו מישהו אומר משהו והחליטו להידבק לנושא.HD

ניפוץ מיתוסים
ה______ הכי חדש בשוק – באחד מהמערכונים בתוכנית "העולם הערב" צחקו על כך שברגע שקנית את המחשב הוא כבר נעשה מיושן. בפועל, בזמן שהמוכר הממולח מספר לך על הרכיב הכי חדש בשוק, הוא לא מספר לך שבדיוק בעוד שבוע אמור להגיע אליו המשלוח של הדגם הבא.

אני רוצה מחשב שיעבוד טוב גם עוד 3 שנים – אלא אם המחשב שלך עובר התעללות קשה (סביבה לא מתאימה, חיבור לרשת חשמל לא יציבה, הרבה אבק באוויר וכדומה) הוא יחזיק מעמד גם יותר מ 3 שנים. אולי תאלץ לפרמט את המחשב מדי פעם ולבצע את כל הליך ההתקנה מחדש אבל בסופו של דבר אם קנית היום מחשב עם ויסטה מן הסתם הוא יהיה מספיק טוב כל זמן שויסטה תהיה בשוק, בדיוק כמו שהמחשב שקנית עם XP היה טוב במשך כל זמן חייו.

תמיכה בטכנולוגיה עתידית – על זה נותר רק לשאול מהי טכנולוגיה עתידית וכמה רחוק הוא העתיד? לפני שנתיים דיברו על ה PCIe ואיך אסור לקנות לוח אם שאינו תומך בטכנולוגיה הזו. בינואר 2007 הוכרז כבר תקן ה PCIe 2.0 ובפועל, כרטיסי מסך תואמי AGP עדיין נמכרים זמינים בשוק לכל דורש. גם הדיבור על תקני הרשתות האלחוטיות מהווה דוגמא טובה, וכך גם נושא החיבוריות של ציוד היקפי (בלוטות' בהווה ו USB אלחוטי בעתיד).
הדוגמא הטובה ביותר לחוסר הרלוונטיות של טכנולוגיות עתידיות נמצאת בקרב שבין בלו ריי וה HD והנה רק לא מזמן התבשרנו על טכנולוגיה של דיסקים הולוגרפים שאמורים להיות טובים יותר משתי הטכנולוגיות מבוססות הלייזר הכחול. נכון לעכשיו, שתי הטכנולוגיות המדוברות מדשדשות והקהל גם ככה אינו ממהר לרכוש.
בסופו של דבר, בקצב ההתקדמות של הטכנולוגיה כיום – אף אחד לא באמת יודע מה הטכנולוגיה העתידית. המחקר של IDC שמנסה לחזות כיצד יראה המחשוב ב 2010 הוא נחמד אבל לא ממש פרקטי שכן הוא מתבסס על הטכנולוגיות הקיימות כיום או כאלה שנמצאות בשלבי תקינה אך לא לוקח בחשבון טכנולוגיות שנמצאות בשלבי פיתוח ראשוניים ועדיין לא נחשפו.

המיתוס למעשה מדבר על כך שאם תקנה את המחשב הכי חדש והכי יקר – אתה מכוסה לעוד הרבה שנים, באשר להכי חדש כבר הרחבתי – ועכשיו לנושא הכספי – המחשב הכי יקר.

אני לא מספיק עשיר כדי לקנות בזול
המוח הישראלי לא מסוגל להתקל במחיר נמוך ולהאמין שאין פה קאץ'. במשך שנים הורגלנו לגישה של זול זה רע, יקר זה טוב. ההיקש הלוגי הוא שככל שהאיכות עולה כך גם המחיר יטפס. אבל כאן התרגלנו לבצע את ההיקש ההפוך – ככל שזה יקר יותר, זה בטוח טוב יותר. השאלה היא כמובן טוב יותר ממה ויקר יותר ממה.
נכון, לוח אם של ESC לרוב יהיה זול יותר ואיכותי פחות מלוח אם מקביל של ASUS, אבל האם באמת יש טעם לבצע השוואה כזו כאשר משווים בין Core 2 Duo E6300 לבין Core 2 Duo E6600 ? ההבדל בין המעבדים הוא לא מהותי באופן שישפיע על משתמש ביתי פשוט (או אפילו יותר מפשוט), אבל במחיר מדובר על הפרש של כ 750 שקלים. גם בכרטיסי המסך המחירים נעים בין 400 שקלים ל 3000 שקלים. נכון שכרטיס ב 3000 שקלים יתן יכולות של ‎ HDTV ויחזיק עליו 750 מגה זיכרון אבל האם באמת יש למישהו שאינו עוסק בעיבוד וידאו צורך בכרטיס שכזה?

בסופו של דבר, אפשר לקבל איכות גם בזול אם במקום לקנות את הדגם האחרון שיצא, רוכשים את הדגם שלפניו. החיסכון בממוצע יהיה כ 50% לכל רכיב, הווה אומר שאת המערכת המפוצצת שהמוכר הציע לכם ב 4500 שקלים אפשר להשיג גם ב 2200 שקלים ועדיין לקבל מחשב שלא יעשה בושות.

לדרג את הפוסט
3.4

Comments

3 תגובות על “מחשב שולת!!11”

  1. […] ניתן לעקוב אחרי התגובות דרך RSS 2.0. ניתן להגיב, או לשלוח טרקבקמאתרך. […]

  2. פנטיום שלוש, שנקנה משומש לפני חמש שנים נותן את כל מה שזוגתי צריכה (וגם אני, אבל אני מפונק…).
    המחשב שלי, שבן שנה, כולל מעבד סלרון 4, ועושה את כל מה שאני צריך, וכל זה ב-1700 ש"ח.
    אם הייתי צריך מחשב למשחקים, הייתי מוסיף עוד 500 ש"ח ומקבל בובה של דבר. בינינו, לא ממש צריך.

  3. כעיקרון, העסקה הכי טובה שאפשר להשיג היא לבחור את החלקים שלך מיצרן של מחשבים ולא ללכת לקנות בחנות סתם מחשב, כי המוכר סתם יטחון לאנשים את המוח ולא תמיד אנשים מבינים על מה הוא מדבר.
    חבל שכל אלה שחיפשתי אצלהם מחשב טוב ומצאתי מצוין במחיר ששווה אותו שולחים רק לארצות הברית…

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *