המחקר שלא אמר כלום

נתקלתי אתמול בידיעה הזו בדמארקר הנושאת את הכותרת היומרנית "לקוח אייפון גולש פי מאה מבעלי מכשירי דור 3". מי שיטרח לקרוא את ה"כתבה" לעומק, עלול לקבל את הרושם החזק שמדובר בהודעת יח"ץ מטעם פלאפון שהועתקה כמות שהתקבלה ולא בכדי. אם בזמנו התעצבנתי על כתבת הנקסוס של שי, הרי שזו מרגיזה אותי יותר ומעבירה את הכתר והשרביט אל אמיתי זיו.

יש פה כמה נקודות שמעצבנות אותי ב"מחקר הזה" – או כמו שהמורה שלי לחשבון ביסודי הייתה אומרת – אי אפשר לחבר תפוחים עם תפוזים. ראשית בישראל יש כ 100 אלף מכשירי iphone פעילים כיום, שבריר של אחוז אל מול כמות מכשירי הסלולר מהדור השלישי הקיימים בארץ. יתר על כן, בעוד שכלל המכשירים מתפזרים על פני כל שכבות הגיל, הרי שהאיפון תחום בטווח גילאים פחות או יותר מוגבל, אני מניח שניתן לצאת בעוד כמה השגות לגבי מעמדם ואורח חייהם.

בוא נקפל את הממוצעים
אני משתמש כיום בסמסונג גלקסי והמכשיר הקודם היה נוקיה N95. בשני המכשירים הייתה לי חבילת גלישת DATA בנפח מאסיבי, וצריכה חודשית ממוצעת של כג'יגה וחצי. היות ואני לא משתמש איפון הרי שאני נספר כמשתמש דור שלישי רגיל ולכן אני נכנס לממוצע של כלל גולשי הדור השלישי. רק שאם הצריכה הממוצעת של שכמותי היא 3.5 מגה בחודש, כמה משתמשים צריך לשים מולי כדי שלקזז אותי אל הצריכה הממוצעת? התשובה היא 600 אנשים שצורכים רק מגה אחד בחודש או 1000 אנשים שצורכים 2 ג'יגה בחודש, או 3000 אנשים שצורכים 3 מגה בחודש.

יחס הכוחות הזה מאוד פשוט להצגה כשמסתכלים על כלל המכשירים, במיוחד בהתחשב במחירן הגבוה יחסית של חבילות הגלישה והעובדה שאין מדרג בין חבילות ה 100 מגה לחבילות ה 5 ג'יגה ומעלה. מי שלא יכול להרשות לעצמו את החבילה היקרה משמעותית יותר, נאלץ להסתפק בחבילת הגלישה בדור השלישי הסטנדרטית שמגיעה כחלק מהשימוש ברשת. ברגע שהולכים אל פלח שוק מוגדר יותר כגון "בעלי האיפון" יחסי הכוחות כבר משתנים. מדובר באוכלוסיה שהיא יחסית צעירה אך יותר מבוססת המורכבת ברובה מאנשים שמשתמשים באינטרנט בעיקר ככלי עבודה. בתוך כל אותם מאה אלף מכשירים המשמעות של אחד שגולש הרבה או אחד שלא גולש בכלל היא פחותה. לצורך העיניין כדי לאזן משתמש שצורך ג'יגה בחודש על ממוצע של 350 מגה בחודש מספיק לנו שני משתמשים שלא גולשים בכלל.

גם ההסתיגות "בעלי מכשירים חכמים אחרים צורכים 30-40 מגה-בייט בלבד" איננה רלוונטית בכלל, שכן אין פה התיחסות למהו מכשיר חכם ואיזו קבוצה באוכלוסיה נדגמה. למשל הסמסונג אומניה שנפוץ מאוד אצל בני נוער הוא דוגמא מצויינת לטלפון חכם אצל קהל שאינו מהווה צרכן כבד של אינטרנט. מה לגבי הנוקיה N95 הישן שלי? האם הוא מוגדר כמכשיר חכם? בקיצור, יש פה איזושהי הסתייגות שלא אומרת כלום, כל המכשירים שמריצים s60 לדוגמא הם מכשירים חכמים אבל בקבוצה הזו נכללים לא מעט מכשירי נוקיה שהגלישה בהם אינה נוחה בכלל.

בואו נדאג לרלוונטיות של נתונים
"בענף הסלולר מעריכים כי היקף צריכת הנתונים בקרב בעלי אייפון יירד בעתיד הקרוב לכ-200 מגה-בייט בחודש. זאת, מאחר שהמכשיר הושק בישראל רק לפני חודשיים"
נתחיל מהעובדה שמדובר ב"מחקר" של חברת פלאפון ולכן לא ברורה לי מאיפה היומרנות לכתוב "בענף הסלולר", אבל מעבר לזאת מרגיז יותר סוף המשפט "מאחר שהמכשיר הושק בישראל רק לפני חודשיים". מה שבעצם נמנעת חברת פלאפון להגיד כאן זה שבגלל שהרשת שלה עברה ל GSM רק לא מזמן, חלקם הארי של מאה אלף המכשירים שהוברחו לארץ בשלוש השנים האחרונות נמצא אצל סלקום ואורנג' ולא ברשת שלה. הסאבטקסט פה הוא יש אצלנו משתמשי איפון, אבל עדיין לא מספיק. אני די משוכנע שאם אורנג' או סלקום היו מפרסמות את הנתונים שלהן המספרים היו שונים במקצת.

וכשאין לנו נתונים נמציא

רצה כותב היח"ץ להדגים את יתרונה של חברת פלאפון על האחרות מבחינת נפח הגלישה, אבל לא הצליח להגיע אל נתוני המכירות של המתחרות. מה עושים, מציצים באתרים של המתחרות ויוצאים בהצהרות כוללניות מספיק שקיים סיכוי סביר שיהיו נכונות. כך קיבלנו את: "רוב חבילות האייפון שמשווקת פלאפון כוללות תעבורת נתונים בהיקף של 10 ג'יגה-בייט בחודש – שמאפשרת למעשה גלישה ללא הגבלה. רוב חבילות האייפון שמשווקת סלקום כוללות תעבורת נתונים בהיקף של 1 ג'יגה-בייט בחודש, ואילו פרטנר מציעה חבילות שונות – החל ב-30 מגה-בייט בחודש ועד 1 ג'יגה-בייט בחודש"

בפועל חברת פלאפון מוכרת את האיפון בשני מסלולים – בייסיק וספיישל, בשניהם חבילת הגלישה היא חבילה של 10 ג'יגה בחודש. על פי האתר של פלאפון לא ניתן לרכוש חבילת DATA קטנה יותר וזולה יותר.
אצל סלקום, חבילות ה DATA נמכרות בנפרד, כאשר יש שתי חבילות גלישה – 1 ג'יגה בחודש בעלות של 60 שקלים או גלישה לא מוגבלת בנפח ב 129 שקלים. אפשר לצאת פה בהצהרת "רוב ה" לגבי חבילת ה 1 ג'יגה כי באמת לרוב המשתמשים אין צורך ביותר מזה.
מי שהערימה את הקשיים הרבים ביותר על ה"חוקר" של פלאפון היא חברת אורנג' המציגה עמוד מחירים מפורט למדי הכולל שלוש חבילות עיקריות – 250 מגה, חצי ג'יגה וג'יגה. בפועל יש לאורנג' גם חבילת 5 ג'יגה בחודש (69 שקלים) שלא צוינה בחבילות, אבל אני מניח שניתן לרכוש בנפרד. כאן כבר קשה לקבוע איזו חבילה היא הנמכרת ביותר ולכן מסתפקים במשפט שהוא נכון תמיד אך לא אומר כלום – "ואילו פרטנר מציעה חבילות שונות – החל ב-30 מגה-בייט בחודש ועד 1 ג'יגה-בייט בחודש"

בפועל פלאפון ניסתה להגיד פה אנחנו נותנים 10 ג'יגה בחודש בעוד שהאחרות נותנות לכל היותר ג'יגה, מצד שני כשאתה מפרסם שצריכת הדאטה הממוצעת למשתמש איפון היא 350 מגה בחודש החבילות הרלוונטיות אצל המתחרות מתחילים להראות זולות יותר. מה שמעלה גם את התהייה למה שלא תספק פלאפון חבילה בעלת נפח קטן יותר ובעלות נמוכה יותר?

איך זה היה צריך להראות

כפי שכבר אמרתי, העמדה של "בעלי האיפונים" אל מול "בעלי הדור השלישי" היא לא רק שלא נכונה אלא גם מטופשת ופוגעת בנתונים. אם רוצים לעשות מחקר שכזה צריך לפלח את הנתונים עוד יותר. כך למשל אפשר לבדוק את יחס צריכת ה DATA ביחס לדגם המכשיר כפונקציה של חבילת הגלישה. כלומר, מבין כל משתמשי חבילת ה 10GB האם משתמשי האיפון צורכים יותר או פחות דאטה ביחס לשאר המשתמשים? או לחילופין מה יחס צריכת הדאטה אצל בעלי איפון לעומת בעלי אנדרואיד או בעלי N97 כתלות בנפח חבילת הגלישה.

לדרג את הפוסט
0

Comments

תגובה אחת על “המחקר שלא אמר כלום”

  1. ועוד נקודה אחת.
    בזמן השקת האייפון, כל האתרים הגדולים (וגם הפחות גדולים) בארץ טרחו וכתבו אפליקציות ייעודיות.
    היו להם כמה שנים טובות מאז השקת הדור השלישי לכתוב אפליקציות לכל מכשיר דור שלישי שקיים בשוק, אבל הם לא עשו את זה. אני מניח שכל נושא הגלישה בסלולר היה שונה לגמרי אם רק היו מבינים שיש אנשים שגולשים במכשיר שלהם ואין להם אייפון.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *