בערוץ הצרכנות של נענע עלתה כתבה הקוראת לנו, הצרכנים, להפסיק להיות צרכנים רעים ולהתחיל להשאיר טיפים לנותני השירות. בכתבה, הנקראת טיפ בבקשה מביא יאיר גבע לא מעט הכרזות מעצבנות עד מרתיחות מפיה של תמי לנצוט ליבוביץ'. כצרכן, גם אני מוצא את עצמי מתחבט בשאלה האם להשאיר טיפ או לא, כמה להשאיר ולמי משאירים, אבל הקביעות הנחרצות על סכומים ביחד עם הציטטות המשתלחות – די מרגיז כאן.
"צריך להבין, שמשכורותיהם של רוב נותני השירותים מינימליסטית ורובה מתבססת על הטיפים, כך שחלק ניכר מהמשכורת של נותן השירות נופלת על מקבל השירות. בארץ קיים מין נוהג רע מאוד, שאם לא קיבלנו שירות טוב – לא נשאיר טיפ. צריכים להיות מודעים יותר ולפרגן, גם אם יש מקומות שכוללים את דמי השירות בתוך החשבון".
קוראים לזה שכר מינימום, ויש לא מעט אנשים שעובדים בעבור הסכומים הללו. האם מישהו אי פעם שקל לתת למוכרת בסטימצקי טיפ? אולי להיא מחנות הבגדים? מה לגבי הקופאית בסופר? אז למה למלצר כן?
"רובה מתבססת על טיפים" – למיטב זכרוני, החוק אומר שהמעסיק חייב לשלם שכר מינימום והטיפים שאולי יגיעו לא יכולים להיות הבסיס למשכורת. נכון שיש כל מיני משחקים מגעילים שבעלי בתי קפה למיניהם מציעים לעובדיהם, אבל מפה ועד להגיד ש"חלק ניכר מהמשכורת" זה כבר מוגזם, אומנם, אם נניח שמלצר משרת בשעה רק 3 שולחנות ובכל אחד משלמים רק 10 שקלים טיפ הרי שמדובר פה ב 30 שקלים בשעה, בערך 10 שקלים יותר משכר המינימום. אבל אם הוא מוכן לעבוד ללא רשת הביטחון של שכר מינימום הוא לא יכול לבוא אלי בטענות.
גם ההתרעמות כנגד הנוהג של "אם לא קיבלנו שירות טוב – לא נשאיר טיפ" מעצבנת ביותר, אם אני יושב בבית קפה והמלצרית מעדיפה לפלרטט עם הברמן במקום להביא לי את הקפה שלי, אם אני צריך לקום ולחפש את המלצרית כדי לבקש סוכר / תפריט / חשבון (או כל דבר אחר), אם ההזמנה לא יוצאת כמו שצריך או שהמלצרית מעדיפה לעשות הפסקת סיגריה בצד במקום לעבוד – האם על שירות גרוע אני צריך לשלם? לדעתה של לנצוט, כנראה שכן.
גם אם לא הייתם מרוצים מהשירות, לנצוט ליבוביץ' ממליצה בכל זאת להשאיר טיפ: "רצוי להשאיר 10% מהחשבון טיפ ולומר למלצר או לברמן שאם השירות היה טוב יותר, הייתם משאירים יותר".
אהה, זה ילמד אותו לקח! הנה, גם חינכנו את המלצר וגם לא יצאנו קמצנים. המלצר בוודאי חושב, גברת – אני עומד פה 8 שעות ועסוק בשטויות שלך של תביא לי קפה, יותר חלש, יותר חזק, פחות מדי קינמון, איזה עוגות יש – פלא שאני לא נחמד אלייך?
"מאוד חשוב לזכור לתת טיפ גם למלצרים באירועים", מוסיפה לנצוט ליבוביץ', "יושבי השולחן בדרך אפילו לא חושבים שראוי לתת טיפ למלצר שמשרת אותם באירוע, וחשוב מאוד שמישהו מיושבי השולחן יזום מהלך ויאסוף מכל יושב כ-10 שקלים, וייתן אותם כטיפ למלצר המשרת. זה גם יוסיף לו מוטיבציה לפנק אתכם וגם ייתן לכם הרגשה טובה יותר".
כל מי שהתחתן, יכול לספר לכם על המסחרה סביב המלצרים. אתה רוצה מלצר על כל 10 אנשים המקום מעדיף להעמיד מלצר לכל 15, אתם מתפשרים על מלצר לכל 12. עבור כל מלצר משלמים כ 200-250 שקלים (אם היה מדובר ב 10 שעות אז זה היה 20-25 שקל לשעה, אבל מדובר על פחות) ובנוסף, בעל השמחה משאיר עוד סטפה של טיפים עבור המלצרים, הברמנים, מנהל האירוע וכ'. אין לי פה בעיה עם שולחן שמתארגן על טיפ למלצר, אבל קחו בחשבון, שהמשכורת שלו לא "מתבססת על טיפים".
לנצוט ליבוביץ' סבורה כי חשוב להשאיר טיפ גם למתדלק הרכב הפרטי שלכם. "אני חושבת שזה מאוד ראוי שמי שהבחור שתידלק לנו את האוטו, בדק לנו את השמן והמים במנוע יקבל טיפ ראוי, בסך חמישה עד 10 שקלים. כך גם שוטפי המכוניות. אני גם נוהגת להוסיף חיוך וברכת שלום. זה נותן הרגשה טובה ונעימה לכולם".
רוב המתדלקים, עושים את העבודה הזו כעבודה מועדפת בעבור המענק המכובד שהיא מספקת לאחר חצי שנה של עבודה. מתדלק חרוץ, יכול לסגור את החודש עם משכורת של 4000 עד 6000 שקלים (ללא הטיפים). מתדלק בתחנה עמוסה, יכול להריץ כמה עשרות של רכבים בשעה, קחו רק 10 רכבים שנותנים 10 שקלים כל שעה ויש לכם 800 שקל יומית בטיפים, בעבור מתדלק שעובד רק 5 ימים בשבוע, מדובר בטיפ של 16 אלף שקלים בחודש. טיפ של רק 10 שקלים כל שעה מתרגם בסוף כל חודש לעוד 1600 ש"ח.
מה שלנצוט שוכחת לספר לנו, זה שעל התידלוק אנחנו משלמים אקסטרא, והאינטרס של לבדוק לנו שמן מים מגיע מהכוונה למכור לנו מוצרים נוספים.
אין לי ספק שיש מקום לטיפים, אבל המדיניות הזו שלנצוט מנסה לדחוף אותנו אליה – לדחוף טיפ בכל מקום לכל אדם הוא קצת מוגזם שלא לאמר יקר. מדוע אנחנו כן יכולים לחשוב על טיפ לנהג מונית אבל לרגע לא נחשוב על לתגמל את נהג האוטובוס? למה לעולם לא תראו כוסית טיפים במקדונלדס או בבורגראנץ'?
טיפ, או תשר, נוצר כמטרה לתגמל נותן שירות על שירות טוב במיוחד. לא משנה אם זה כי הוא היה מהיר או כי אותו מלצר ידע לחייך ברגע הנכון – אבל כשאנחנו מרוצים מהשירות – להשאיר טיפ זה בכלל לא מופרך. נהפוך הוא, מדיניות שכזו, תלמד את נותני השירות שעל שירות טוב במיוחד הם מתוגמלים, בניגוד למדיניות של טיפ בכל מחיר. במקום זה, הרגלנו את נותני השירותים לכך שאנחנו מוכנים לסבול גם שירות לוקה בחסר ולא רק שירות מוצלח.
כתיבת תגובה