סנוב, את האור כיבית?

בימים האחרונים, עושה רושם שאין דבר שיותר מעניין את תושבי תל אביב מאשר תרומתם הקולקטיבית להפחתת זיהום האוויר. ביום חמישי הקרוב, בין 7-8 מכבים את האורות בת"א ובעוד 13 ערים ברחבי העולם. זה מפומפם דרך Ynet / ידיעות אחרונות, ברדיו, בפורומים, בבלוגים ואפילו, כספאם ישיר לתיבות הדואר, חבל רק – שאין שום קריאה אמיתית מאחורי האירוע הזה ובטח ובטח שאין בו כל "תרומה" מלבד איזשהו מיצג של "מודעות".

הפחתה בחשמל? לא בבית ספרנו.
אחת הבעיות עם רשת החשמל, היא שלא ניתן לאגור עודפי חשמל. אם חברת החשמל ייצרה ברגע נתון X קילוואט אבל באותו רגע נצרכו רק 0.8X קילוואט אז יש לנו 0.2X קילוואט שהלכו לאיבוד. אי אפשר לשמור אותם בצד, לאגור, לשחזר, לשים בבטריות – כלום – בערך כמו לשים קרטיבים בחוץ ביום קיץ חם – מה שלא אוכלים אבוד.

התפלגות ייצור חשמל לפי שימוש בסוג דלקעל מנת לייצר חשמל יש צורך לשרוף פחם (יש עוד דרכים, אבל כיום 70% מתוצרת החשמל מיוצרת משריפת פחם). לא צריך להיכנס לפיזיקה של התהליך, אבל מספיק לציין כי על מנת לייצר X קילוואט חשמל יש צורך לשרוף Y טונות של פחם, שפולט Z חלקיקים מזהמים לאוויר העולם.
חומרי הגלם הללו עולים כסף כמובן ומי שיעשה את החשבון המהיר יגיע לתובנה שכל וואט שחברת החשמל מייצרת ולא בא לידי שימוש אצל הלקוחות הוא למעשה כסף מבוזבז, והרבה זיהום אוויר שניתן היה לחסוך.

לצורך כך, תוך התבססות על נתונים סטטיסטיים של שנים, פיתחו בחברת החשמל מודלים של צריכת חשמל לפי מספר גורמים ביניהם שעת היום, טמפרטורה, לחות ומן הסתם יש עוד אלפי גורמים נוספים שנכנסים אל תוך המשוואות (ככל הנראה, מונדיאל למשל מגביר את הדרישה לחשמל). על הבסיס של המודלים הללו, יודעים בחברת חשמל להקטין את תפוקת החשמל בלילה ולהגביר אותה בשעות העומס. במילים אחרות, כשאתם קמים בבוקר ומדליקים בוילר בשביל מים חמים – חברת החשמל יודעת על כך מראש ונערכת לכך מראש. מהסיבה הזו, רשת החשמל לא קורסת כל בוקר עקב עומסים.

האם זה ישפיע?

התפלגות שעות העומס על רשת החשמל, מתוך אתר חברת חשמלברמת העיקרון, אם באמת כל האורות בת"א יכובו, בהחלט יש מצב שבחברת חשמל יראו ירידה בדרישת החשמל – השאלה האמיתית היא, כמה זמן ייקח לחברת החשמל להגיב והאם היא תחליט להגיב לכך.
בסופו של דבר, מדובר פה בסך הכול על שעה, ושעה שהיא בעייתית גם ככה מבחינת צריכת החשמל. מי שיבדוק את התפלגות צריכת החשמל יראה שבחודש מרץ, השעות 6-10 בערב נחשבות שעות השיא של צריכת החשמל.
האם באמת מישהו בחברת חשמל יקטין את תפוקת החשמל על סמך אירוע שכזה? רוב הסיכויים שלא.

אבל זה בסדר, כאמור, כל הקטע פה הוא קטע גימיקי שיווקי שנועד ל"הגברת המודעות". ועל מנת להבין את זה מספיק לשמוע את ההצהרות מסביב. כך למשל, מכריזה עיריית ת"א שבכל המוסדות של העירייה יכובו האורות. שזה די מצחיק בהתחשב שמעולם לא ראיתי משרד של הרשויות שנשארו בו עובדים לאחר השעה 5. בטח ובטח שלא ביום חמישי בערב.

אבל צריך גם להסתכל מעבר, מי נקרא פה אל הדגל ומי יעדיף שלא להשתתף. כי נסה לשכנע זוג הורים שצריכים להילחם כל ערב עם זוג זאטוטים על שעורי בית – ארוחת ערב – טלוויזיה – לישון, שהם צריכים לכבות גם את האור בתוך הקרב הזה ותגלו שזה לא כל כך פשוט. וזו, רק דוגמא, ככל הנראה נגלה ביום חמישי בערב שיש אוכלוסיות שלמות שלא ממש יטרחו לכבות את האור.

ומה עם המחשב?

הסיבה שכל האירוע הזה מציק לי, היא שיש פה קריאה כאילו חינוכית ל"בואו נכבה את האור ונראה כמה חשמל אפשר לחסוך" אך למעשה במקום קריאה חינוכית יש לנו פה גימיק שיווקי ותו לא.
אתמול, יצא לי לצאת מהמשרד יחסית מאוחר, לקחתי לעצמי את החופש לבדוק כמה אנשים ממש טרחו לכבות את המחשב כשהם יצאו מהמשרד. ראו זה פלא – בערך 70% מהמחשבים נשארו דולקים למשך כל הלילה. תכפלו את זה במספר המחשבים במשרדים באזור תל אביב (או אף במדינת ישראל) ותראו כמה חשמל מבוזבז כאן.
אותו דבר לגבי המחשבים הפרטיים בבית – כמה אנשים באמת טורחים לכבות את המחשב בלילה? או במהלך היום כשהם לא בבית? הרי רובנו משאירים את המחשב דולק למשך כל שעות היום והלילה גם אם אנחנו לא משתמשים בו. כמה מאיתנו טרחו לעבור לנורות חסכוניות?

הבעיה היא, שמודולי הצריכה של חברת חשמל מבוססים על סטטיסטיקות של שנים. ושכל שינוי שיופיע בסטטיסטיקות הללו, צריך לשקף שינוי לאורך תקופה ארוכה. אם כולנו נקפיד לכבות את המחשבים כל ערב כשיוצאים מהמשרד. נכבה את המחשב בלילה כשהולכים לישון או במהלך היום כשאיש לא בבית – הרי שלאורך תקופה (לא כל כך ארוכה), הסטטיסטיקות של חברת חשמל תתעדכנה, תפוקת החשמל תרד וזיהום האוויר כמו גם כמויות דו תחמוצת הפחמן שנפלטות לאוויר ירדו בצורה משמעותית. באותה מידה, חינוך נכון לחיסכון ימנע מצבים בהם חברת החשמל יוצרת הפסקות חשמל יזומות עקב דרישה מוגברת.

לקריאה נוספת

  • הדוח הסטטיסטי של חברת החשמל – כאן – 72 עמודים עם נתונים סטטיסטיים שונים של חברת חשמל.
  • שעת כדור הארץ – אתר הפעילות בו ניתן למצוא שלל מידע על הפעילות והמשתתפים בה.
  • 5 דרכים לשלם פחות לחברת החשמל – כתבה בנענע על איך לחסוך בחשמל.
  • לדרג את הפוסט
    5

    Comments

    6 תגובות על “סנוב, את האור כיבית?”

    1. תמונת פרופיל של נינה
      נינה

      עובדי חברת החשמל בת"א קיבלו מייל שמבקש מהם להצטרף ליוזמת עירית ת"א ולכבות את אורות המשרדים בשעות האמורות.
      נוסח המייל:

      "ביום ה' 27.3.08, בשעה 20.00 יתבקשו תושבי תל-אביב לכבות את האורות לשעה אחת, עד השעה 21.00.
      חברת החשמל רואה את פעילויות עיריית תל-אביב בנושא זה בחיוב רב, שכן מדובר במסר חשוב לשמירה על איכות האוויר בכדור הארץ.כחלק מתושבי תל-אביב אנו רוצים לשתף פעולה עם המבצע ולכבות את האורות בכל אתרי חברת החשמל ברחבי גוש דן.
      כדי להקל על מנהלי המשק, נבקשכם שלא לשהות במשרדים ביום זה מעבר לשעה 18.30.
      הבה נשתף כולנו פעולה, לשמירה על כדור הארץ.ועל כן תבואו על הברכה."

      אין לי מושג אם יש התארגנות נוספת ליוזמה בתחנות הכח הרלבנטיות לאספקת החשמל לת"א.

    2. […] ניצן כותב: ”אחת הבעיות עם רשת החשמל, היא שלא ניתן לאגור עודפי חשמל. אם חברת החשמל ייצרה ברגע נתון X קילוואט אבל באותו רגע נצרכו רק 0.8X קילוואט אז יש לנו 0.2X קילוואט שהלכו לאיבוד. אי אפשר לשמור אותם בצד, לאגור, לשחזר, לשים בבטריות – כלום – בערך כמו לשים קרטיבים בחוץ ביום קיץ חם – מה שלא אוכלים אבוד.“ ולרמן מוסיף:  ”שעת כדור הארץ היא תרגיל יחצני גלובלי המשמש לערי המערב כמעין חומר חיטוי לרחיצת המצפון במקום להתמודד עם השינוי הנדרש באורחות חיינו כדי להקטין את החימום של הכדור. אני די בטוח שכמות האנרגיה שהושקעה בייצור ותליית הפוסטר הענק שתלוי עכשיו בכיכר רבין והדפסת ותליית שאר הניירות המקדמים את הנושא בעיר תל-אביב גדולה מכמות האנרגייה שתחסך בזמן שעת כדור הארץ בעיר.“ […]

    3. […] ניצן ברומר מסביר שכיבוי האור לא יחסוך אפילו קלוריה אחת […]

    4. […] ניצן מסביר מדוע כיבוי האורות לא יפחית בכלל את צריכת החש… […]

    5. […] הפוסט הקודם שלי לגבי מדוע שעת החשיכה בת"א לא תשפיע כהוא זה על זיהום […]

    6. תמונת פרופיל של עובד חחי לשעבר
      עובד חחי לשעבר

      למה סתם לקשקש על דברים שאתה לא מתמצא בהם?

      בשעת צריכת חשמל בשיא יש שימוש בכל תחנות הכח של חברת החשמל, כולל כאלה שעובדות על גז טבעי, סולר ומזוט

      שינויי הספק של תחנות אלה בעלי זמן תגובה מהיר ביותר וללא ספק אם ישנה ירידה של שעה בתצרוכת ניתן לחסוך חשמל וזיהום

    כתיבת תגובה

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *