הידיעה שמיקרוסופט שוב החליטה לדחות את ההשקה של ויסטה לפני קצת יותר מחודש לא זעזעה יותר מדי. מערכת ההפעלה הזו נדחתה כבר כל כך הרבה פעמים כך שהספק בסיכויינו לראות את החזון כבר הפסיק לכרסם והתחיל לנגוס בביסים גדולים. משהו פה מסריח וזה כבר מזמן עבר את השלב של להריח כמו דג שהוצא מהמים לפני שעה.
קצת היסטוריה
עד חלונות XP הקפידה מיקרוסופט לשחרר גרסה חדשה של חלונות בהפרשים של כשנתיים – שלוש. חלונות 1.0 יצאה בשנת 1985 ולאחריה 2.0 בשנת 1987. חלונות 3.0, הייתה הגירסה הראשונה שזכתה לתפוצה נרחבת בשנת 1990, ובשנת 1992 שוחררה אל השוק חלונות 3.1 ומקבילתה 3.11. באוגוסט 1995 שוחררה חלונות 95 ושלוש שנים מאוחר יותר, בשנת 1998, יצאה חלונות 98 אל השוק (אם מתעלמים מ NT4 שיצאה ב 1996). לשמחתה של מיקרוסופט, בשלב הזה קופצת בדרך כלל לראשם של רוב האנשים חלונות XP (שנת 2001) שכן רוב האנשים לא זוכרים את הפלופ הגדול שנקרא חלונות ME (ספטמבר 2000).
סקירה זו הינה למעשה על רגל אחת, שכן היו עוד גרסאות ביניים או מקבילות כגון חלונות 2000 או גרסת השרתים של 2003. כמו כן XP התפצלה למספר מהדורות כגון מדיה סנטר, 64bit וכיו"ב.
חלונות מילניום.
כאמור, חלונות מילניום (ME) הייתה אחת הנפילות של מיקרוסופט. הנפילה הזו הייתה כל כך רצינית כנראה עד שבמקומות רבים מתייחסים אליה כאל Mistake Edition. למעשה, מהדורת המילניום הייתה מעין פרויקט מעבר שנועד לשנורר עוד קצת כסף מלקוחות תאבי שדרוגים לכיס של מיקרוסופט. בבסיסה, הייתה חלונות ME גרסה של חלונות 98 אשר התוספות העיקריות שלה היו שיחזור המערכת, תוכנת עריכת הסרטים של מיקרוסופט, שדרוג של אינטרנט ומדיה והרבה מאוד אשפים.
מרימים להנחתה.
לאחר השקת חלונות XP הכריזה מיקרוסופט שהיא כבר מתחילה לעבוד על הגרסה הבאה שכונתה לונגהורן ואמורה הייתה להיות מושקת אי שם במהלך 2004. למרות שהיו לה שלוש שנים לעבוד לא הצליחה מיקרוסופט לעמוד בתאריך היעד שהציבה לעצמה ורק במהלך 2005 (27.6) שוחררה גירסת בטא ראשונה (BETA1). משביבי ההבטחות של מיקרוסופט מערכת ההפעלה הזו הייתה אמורה להיות הדבר הכי לוהט בשוק, זה התחיל ממנוע גרפי מבוסס תלת מימד (Avalon), דרך מערכת קבצים חדשנית (WinFS) וכלה במנגנוני DRM ושימוש בתיקיות וירטואליות.
רעיון מערכת הקבצים נגנז כבר מזמן ואילו Avalon ו Indigo (מרכז התקשורת) שוחררו כבר עבור חלונות XP. גם מערכת סרגל הצד, מצאה את עצמה מיושנת לחלוטין ברגע שיאהו רכשה את קופנביולטור ויצאה עם הוויג'טים. למעשה, מי שישדרג לגרסת הויסטה, ימצא את עצמו עם מפלצת שהחידושים העיקריים בה הם מנגנוני ה DRM ודרישות חומרה מוגזמות.
בשורה התחתונה, לאף אחד לא ממש ברור בדיוק מה הן דרישות החומרה למערכת. למרות שעל פי מיקרוסופט המערכת תוכל לרוץ על רוב המחשבים המצויים כיום בבתים ברחבי הגלובוס, הרי שעל מנת להנות מהחוויה המלאה של ויסטה יהיה צורך לפנק את המחשב לכל הפחות ב 512 מגה זיכרון וכרטיס גרפי תלת מימדי בעל תמיכה ב DirectX9, כרטיסי מסך מובנים בלוח האם, לא יתמכו בממשק התלת מימד של ויסטה.
בכל מקום מתחילות לצוץ עכשיו מערכות מחשבים מובנות שזועקות שהן כבר מוכנות למערכת ההפעלה החדשה. מאידך, אם מיקרוסופט לא תתחיל לזוז הרי שגם מערכות המחשב הללו יהיו מיושנות.
לכל דבר יש סיבה.
בעת צאתה לשוק, כללה חלונות XP סידור אבטחה שנועד לצמצם את הפיראטיות – מנגנון הוולידציה אל מול השרת של מיקרוסופט – שנעקף במהירות הבזק על ידי טלאים או מספרים שלא הפעילו את המנגנון המדובר. בעת השידרוג ל SP1, נבדקה מערכת ההפעלה ואלו אשר החזיקו בקודים אשר היו ידועים למיקרוסופט כ"חופשיים" נחסמו. גם הבעיה הזו נפתרה חיש מהר ובעדכון של SP2 נראה כאילו מיקרוסופט כבר הרימה ידיים במסווה של הודעה כאילו הבטיחות של ה"פיראטים" חשובה יותר. למרות זאת, נזכרה מיקרוסופט לצאת לא מזמן עם פרויקט ה Windows Genuine Advantage שנועד לוודא שהמערכת המותקנת במחשב הינה מקורית. בתחילה, זה עלה בשיטת המקל והגזר ועכשיו זה כבר השתדרג לשיטת המקל בלי הווזלין.
כאן, צריך לעצור למעשה את הסקירה ההיסטורית ולשאול מה קרה. מה זעזע את מיקרוסופט כל כך חזק שפתאום היא נזכרה שיש מילוני עותקים לא חוקיים ברחבי העולם?
בסקירה, דיברתי על הפדיחה הגדולה הקודמת של מיקרוסופט – חלונות ME. כאמור, דובר למעשה במעין גרסת ביניים שלא הכילה יותר מדי ונראה כאילו שוחררה במעין מחטף על מנת לסחוט עוד קצת כסף ממשתמשי המחשבים. למעשה, ניתן לראות בכך הקבלה ברורה למדי לאותה פדיחה עתיקה – שוב מנסה מיקרוסופט לגייס סכום כסף גדול במעין אקט מקדים. נראה כאילו פתאום, רגע לפני ההשקה הבינה מיקרוסופט שהיא אולי עשתה יופי של פיל וורוד, אבל זה פיל וורוד שאף אחד לא רוצה או לא צריך. נראה שרק מהחשש לנפילה עם מערכת ההפעלה הזו, נתקפה מיקרוסופט בחרדה והחליטה לחלוב את מה שנשאר מהפרה הישנה.
שאלת השאלות שצריך כל משתמש (בייתי או עסקי) לשאול את עצמו היא מה הוא ירוויח מהתקנת הוויסטה. כאמור, את האבלון ניתן להתקין על XP, מערכת הקבצים המתוכננת נותרה בגדר רעיון, רכישת הקונפביולטור על ידי יאהו הפכה את הוויג'טים לדבר שבשיגרה ולמעשה – אין בויסטה שום שיפור משמעותי ששווה את השדרוג הזה.
אם נתייחס למינימום שהוגדר לעיל, הרי שרק מבחינת החומרה מדובר בשידרוג בעלות ממוצעת של כ 700-1000 שקלים (כרטיס מסך איכותי ותוספת זיכרון מכובדת) וזה מבלי לקחת בחשבון את תג המחיר של הויסטה. בנוסף, יש לקחת בחשבון את העובדה שאם המחשב לא נרכש בשנה – שנתיים האחרונות, רוב הסיכויים שהשדרוג יהיה נרחב יותר ומכאן יקר יותר.
המטרה העיקרית של מיקרוסופט היא בתי העסק. המהדורה העיסקית אמורה להיות משוחררת כחודשיים לפני המהדורה הביתית ובכלל, מיקרוסופט יודעת שאף חברה שפויה לא תעיז להתקין עותקים פרוצים. למרות שלל ההגנות המתוכננות לויסטה, ברור למיקרוסופט שאין כזה דבר מנעול שאי אפשר לפרוץ אותו ובשלב מסויים תגיע גם מערכת ההפעלה הזו אל רשתות השיתוף. השאלה היחידה היא כמה זמן יחזיקו הביצורים של הויסטה לפני שגם זו תלך בדרכה של כל תוכנה. בעיה נוספת עם עסקים הינה כמות המחשבים. חברה שמחזיקה ב 500 מחשבים תאלץ לשדרג 500 מחשבים כמו גם לרכוש 500 רשיונות. 1000 מחשבים ידרשו הוצאה כפולה וכן הלאה. למעשה, דווקא השוק שהוא הכי רווחי מבחינתה של מיקרוסופט עלול להיות המסתייג הגדול ביותר לשידרוג הזה. מיקרוסופט יודעת טוב מאוד שרוב האנשים יעדיפו לעבוד בבית עם מה שיש להם במשרד ומבלי המעבר ההמוני של החברות אל הויסטה תישאר מיקרוסופט קרחת בשתי המערכות.
ניתן לומר, בשורה התחתונה, שמיקרוסופט קלטה מאוחר מדי את מה שהיה ברור לכולנו – כל אחד חייב בסוף למות – ולמרות שמיקרוסופט לא תעלם כל כך מהר, הרי שככל הנראה, ויסטה תהווה את אחד מפרפורי הגסיסה הגדולים ביותר.
נראה כאילו מיקרוסופט החליטה לשים את הויסטה בצד ולמכור לנו לוקשים בתקווה שבעוד שמונה חודשים כולנו כבר נשדרג את המחשב שלנו למחשבים תואמי ויסטה. אז, כשתצא המערכת החדשה אחוז גדול יותר של מחשבים יהיו מוכנים לקליטתה, הווה אומר נתח שוק גדול יותר.
כתיבת תגובה