בנפתולי המס

הבוקר, קפצנו אשתי ואנוכי אל רואה החשבון כשבידנו שק של חשבוניות, קבלות, ספרים ושאר תופינים במטרה להכין את דוח המס השנתי. פעם, הכל היה פשוט – אני הייתי רווק ושכיר והמיסים שולמו ע"י מקום העבודה. בינתיים גם התחתנתי וגם נהיתי עוסק מורשה. אישתי, גם היא רקדה על חתונת השכיר והעצמאי.
וכך, ישב לו רואה החשבון מול ספרי התקבולים, הרישומים והקבלות, הזיז דברים מפה לשם, ואז בחזרה לפה. תיקתק על המחשבון, כתב משהו באקסל. הזיז, סובב, רשם, מחק, יצר נוסחאות ובסוף, לאחר שעה שכזו, גילינו שמגיע לנו (ככל הנראה) החזר של 190 שקלים.

מישהו אמר פעם שרואה חשבון טוב זו הוצאה שמחזירה את עצמה. רואה חשבון טוב יודע להפוך הוצאות להחזרי מס וזה יכול להתבטא בצ'ק מכובד למדי ממס הכנסה. אבל, בסופו של יום, לא מדובר פה בתורה מסיני ולא באמת צריך ללמוד 4 שנים ראיית חשבון כדי לייצר דוחות מס.

סתם להכין דו"ח שכזה לא אמור להיות כזה סיפור – עמודה של הכנסות, עמודה של הוצאות וקצת מעקב אחרי הכללים יכולים לספק לכל אחד דו"ח תקין לחלוטין. אבל, יש דברים שככל הנראה לא ממש יטרחו לספר לכם והם בדיוק ההבדל בין להגיש דו"ח מאוזן ללהגיש דו"ח שמייצר החזר.
ככה לדוגמא, תרומות הן הוצאה מוכרת למס. התקרה העליונה, כפי שבני האלפיון העליון כה אוהבים לנצל, היא כ 2 מליון שקלים. זה לא שהמליונרים הללו כה נדיבים, זה שהם למדו שעל כל שקל שהם יתרמו הם יקבלו את כספם בחזרה.
אבל מה הגבול התחתון? אם כבר החלטתם לתרום, מה הסכום המינימאלי לתרומה? על תרומה של 350 שקלים למשל לא תקבלו החזר מס, אך על תרומה של 500 שקלים תגיעו לכ 200 שקלים החזר מס. במאזן הסופי התרומה של ה 500 שקלים עלתה רק 300 בעוד שה 350 עלה 350.
זו רק דוגמא קטנה, אבל כמו עוד אלפי דוגמאות כמותה, אני בטוח שרובכם לא ידעתם על זה.

שלום בוגוסלבסקי, כותב על מלכוד 22 ברשויות ההוצל"פ – על איך כל הבעיות מתחילות ונגמרות בסופו של דבר בעורכי הדין המתווכים. כל מערך יועצי המס ורואי החשבון נבנה מסביב לעובדה שכל ההתנהלות הזו מסובכת מלכתחילה. האזרח הפשוט לא יכול או לא מעוניין (מסיבות של זמן או כישורים) ללמוד איך עושים את זה, רשויות המס לא מעוניינות להתייעל (שינוי? במוסד ממשלתי? חס ושלום) רואי החשבון עושים קופה וכולם מאושרים.

ואם כבר ניהול חשבוניות, נתקלתי באתר של חברת flex שמציע מערכת שלמה לניהול של לקוחות, ספקים, מוצרים, וחשבוניות כולל הפקה של דוחות הנהלת חשבונות רלוונטיים. לא התעמקתי יותר מדי בשירות, כן התחברתי אל משתמש ההדגמה שלהם – עושה רושם של מערכת רצינית.
אם מישהו השתמש / משתמש ומוכן לספק רשמים – אשמח לשמוע.
מי שמתעניין – מדובר בכ 40 שקלים לחודש, אבל נראה לי כמו אחד המוצרים היותר מקיפים (מבין המעט שהספקתי לבחון)

לדרג את הפוסט
0

Comments

7 תגובות על “בנפתולי המס”

  1. כמה שאתה טועה…

    אני לומד לראיית חשבון, אחרי תואר, לפני בחינות המועצה.

    ראיית חשבון זה תחום אחד ומיסים (ויעוץ מס) זה תחום אחר לגמרי.

    זה גם לא כזה פשוט, יש אלפי חוקי מס. התרומות היא הדוגמא הפשוטה ביותר. מה יקרה עם לאדם יש הרבה רווחים אותם הוא השקיע בניירות ערך בבורסה או רכש אג"ח או אפילו שם את הכסף הפקדון בנקאי בארץ או בחו"ל.

    הרוח" צריך לדעת את כל חוקי המס ו"לסדר" במבנה שמס הכנסה מבין וככה שאתה תשלם כמה שפחות. קודם לקזז מול הכנסות בשיעורי מס גבוהים ואז לרדת.

    התיק שלך קטן, ולכן הוא פשוט. אבל כדי להיות רו"ח צריך להיות בעל ידע מספק על מנת לתת פתרונות גם ללקוחות יותר גדולים עם תיקים מסובכים.

    לעניין התוכנה, זו סתם תוכנת הנה"ח בממשק אינטרנטי. גם אם תשלם 40 ש"ח בחודש, עדיין תצטרך רו"ח שיחתום על המאזן שלך ויגיש את שומת המס שלך.

  2. רמי, אני צודק לחלוטין ואתה רק מראה פה עד כמה אני צודק 🙂

    במקום שנושא המס יהיה דבר פשוט, הפכו אותו לאיזו מפלצת נוראית.
    מי שיכול להרשות לעצמו יועץ מס טוב, חוסך במקרה הטוב מאות שקלים בשנה ובמקרה היותר טוב אפילו מרוויח כמה אלפים טובים.

    לעומת זאת, מי שלא יכול להרשות לעצמו את המותרות האלו אוכל אותה.
    התיק שלי כרגע קטן, אבל אני מקווה שיום אחד הוא יהיה יותר גדול ויותר משמעותי. עם זאת, עדיין לא ברור לי הצורך בחתימה של רו"ח על הדו"ח

  3. שני דברים:

    1. חוקי המס לעולם לא יהיו פשוטים. המס, מעבר למטרתו המקורית לשימוש לצורך מימון פעולות הממשלה, נועד גם ליצור חלוקה מחדש של הון בציבור ולהכווין הנהגות של האוכלוסיה. יש כך כל הרבה חוקים מס בשביל לעודד או לדכא התנהגויות.

    דוגמא: מס גבוהה על סיגריות מדכא את החשק לעשן. הקטנת מס על יבוא רכבים ירוקים מעודד רכישת כלי-רכב לא מזהמים. מתן זיכוי מתרומות מעודד הגדלת תרומות כי מילא חלק מהסכום יחזור בצורה של החזר מס. והדוגמאות עוד רבות.

    בשביל זה אתה צריך רו"ח או יועץ מס שמבין מה הוא עושה. מישהו בעל "ידע מקצועי", מישהו שלמד את הנושאים לעומק.

    2. חתימה של רו"ח נדרשת על מאזנים ודוחות כספיים משום שרו"ח בודק שהדוחות נערכו לפי כללי חשבונאות מקובלים. ויש הרבה כללים. החתימה מאשרת שהוא בנה עשה את כל הבדיקות הנדרשות והדוחות הכספיים (מאזן, רווח-והפסד, דוח על השינויים ודוח על תזרימי המזומנים) ערוכים נכון.

    צריך שכל הדוחות הכספיים מכל הסוגים (גם חברת מתכות בינלאומית וגם מכולת שכונתית) יהיו בעלי דוחות הניתנים להשוואה, פה רו"ח נכנס לתמונה. הוא מתרגם את כל ההנהלת חשבונות לשפה כלכלית משותפת. החתימה מהווה אסמכתא שזה נערך כמו שצריך.

    למה צריך השוואתיות? כי בבורסה, ברשות המיסים ובכל מה שקשור בכלכל – שכולם ידברו בשפה משותפת אותה כולם מבינים.

  4. כל תוכנת ניהול חשבונות בישראל נושאת אישור רישום אצל רשויות המס. האישור הזה מבטיח שהיא עובדת לפי תקני הרישום שרשויות המס קבעו. לייצר פורמט אחיד זה לגמרי לא בעיתי.

    הבעיה היא, כמו שציינת בסעיף מספר 1, שיש יותר מדי חוקים אינטרסנטיים. בשביל חברה (מתכת או מכולת) זה פחות משנה, כי חברה גם ככה מחזיקה רואה חשבון. אבל בשביל עצמאי, זה סיפור.

  5. חחחח, אני רואה שאתה באמת לא מבין בתחום. תוכנת ניהול חשבונות עושה "רישום" כפול, סדר במערכת הכספים, ואולי גם קצת ניהול מלאי.

    את הכרטיסים שנוצרים בהנה"ח (בתוכנה) יש לסדר לסעיפים הרלוונטים. אני אתן לך דוגמא: הרבה פעמים, מנהלי חשבונות אומרים זו "הוצאה" (בדוח רווח והפסד), אבל במהלך הביקורת של הרו"ח הוא ממיין את ההוצאה למאזן מאחר ומדובר ברכישת רכוש קבוע (המיון מגדיל את הרווח כי ההוצאות קטנו).

    דוגמא נוספת של פעולות שרק הרו"ח עושה: כל עניין ה"פחת", אתה לא יודע לעשות את זה לבד כי למס הכנסה יש % פחת שונים ומגוונים לכל ענף ולכל סוג של נכס. צריך לשבת מול החוקים ולבחור ידנית (עבודה של רו"ח).

    מעבר לזה, הרו"ח צריך להוציא טפסים וניירות לרשם החברות, לרשות המיסים, ובמידת הצורך לגורמים נוספים (מרכז השקעות, בנק ישראל, ממונה על הביטוח, משרדי ממשלה). יש פה המון עבודה.

    עם נחזור לתוכנת הנה"ח, האישור ניתן לתוכנות שעומדות בתקנות ניהול ספרים. אני נתקלתי בתוכנה שמאפשרות לעשות מניפולציות שלא יאמנו, ויש להם אישור לעניין ניהול הספרים!

    העובדה שהתוכנה עומדת בדרישות ניהול ספרים אינה יוצרת פורמט אחיד, היא רק יוצרת רישום כפול תקני וסדר במערכת הכספית. את כל המידע הזה שולחים לרו"ח והוא מעבד אותו בתוכנות שלו כדי לסדר הכל בסעיפים הרלוונטיים, להוסיף פעולות שהלקוח לא עשה ולתקן דברים שהלקוח עשה לא נכון – יש המון כאלה וזה לוקח המון זמן.

    אחרי שמסיימים את השלב המייגע הזה, יש לערוך דוחות כספיים, לוודא שהם עומדים בתקנים החשבונאיים, לתת באורים והסברים. ובסוף לשבת עם הלקוח ולהסביר לו מדוע ביצעת לו כל כך הרבה שינויים.

    קשה להגיד ללקוח שהוא טעה, ושלא עושים כמו שהוא עשה – הרי בארץ כל אחד צודק.

    אצל העצמאיים זה קצת שונה, יש פחות עבודה, אבל העיקרון דומה.

  6. אם יורשה להתערב (אני כבר גמרתי ללמוד ואפילו עברתי בחינות, גמרתי סטאז' והכנתי די הרבה דוחות כספיים בשנים האחרונות) אז הסיפור הוא לא באמת מסובך.
    אם אתה עצמאי כלומר לא חברה, אז אתה לא צריך רואה חשבון שיחתום לך על הדוח. למען האמת הוא גם לא חותם. אתה חותם.
    עצמאיים אין בשבילם חוקים מידי מסובכים. אם בא לך לעשות את זה לבד, אז כל שנה יוצאת חוברת של כל מה שחשוב בשביל מילוי הדוח. כמה זיכוי תקבל על תרומה וכמה ניכוי על ביטוח חיים.
    הכל עניין של עלות מול תועלת. יש אדם שיש לו חום וילך לרופא. ויש אחר שיקח אקמול ויעבור לו.
    כמו רופא קופת חולים יש גם מנהלי חשבונות זולים שיעשו את העבודה כמו שצריך בלי ללמוד ראיית חשבון (לפעמים הם אפילו יותר טובים) לעצמאי קטן.

    אין סודות. הכל גלוי. יש חוקים ברורים מה מותר ומה אסור. לפעמים אפשר לעבור על החוק ולא להתפס (חליפת עור כבגדי עבודה לשליח שעובד על אופנוע).
    אם אתה חברה, זה כבר משהו אחר. יש חוק החברות שמחייב את החברה להעסיק רואה חשבון כמבקר חיצוני. חובה שיהיו דוחות כספיים מבוקרים. מס הכנסה דורש לצרף את הדוחות האלה לדוח המס. בקיצור, יש עבודה.

  7. היי ניצן,

    ראשית תודה על המחמאות, אכן תוכנת פלקס היא תוכנה מקיפה (כפי שציינת: הנהלת חשבונות, ניהול לקוחות, הפקת חשבוניות וקבלות, ספקים, פריטים, מדריכים לניהול עסק, מחשבונים לעסקים ופורום הנהלת חשבונות פעיל מאד).
    מתוך ניסיון אומר שמאות לקוחתנו, לשמחתי הרבה, מאד אוהבים את התוכנה ואחת התגובות הנפוצות ביותר שלהם היא האמירה שהתוכנה פשוטה וקלה עד מאד ללמידה.

    לגבי נושא הפקת דוחות: למרבית העסקים הקטנים, אחרי עקומת למידה קצרה, הצורך במנהל חשבונות הוא רק לעניין הדוח השנתי. כל שאר ההתנהלות השוטפת מטופלת באמצעות פלקס.

    בהצלחה!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *