בשבוע האחרון האופנוע שלי היה מפורק במוסך. אחד מחלקי המתכת שלו, קיבל במהלך החורף צבע ג'ינג'י חלודה ולמרות שרציתי לצבוע אותו זמן רב, הרי שבגלל הצורך בפירוק הגלגל כדי לשלוף אותו זה התעכב עד עכשיו.
בערוץ דיסקברי יש לא מעט תוכניות לשיפוץ מכוניות ישנות, האהובה עלי נקראה ווילר דילר ובה יצאו מייק ואד לחפש גרוטאות רכב, לשפץ אותן לתפארה ולמכור מחדש – כל זאת בתקציב של 2000 פאונד והם עוד היו צריכים לייצר רווח. אד, המכונאי, הראה לא מעט פעמים כיצד הוא משפץ צבע – החלטתי לראות אם זה באמת כל כך פשוט כמו שזה נראה.
חומרים – ניר זכוכית גס, ניר זכוכית עדין (400), סבון כלים, סקוץ', ספרי צבע בסיס (פריימר) וספרי בצבע הסופי (אני בחרתי בשחור).
השלב הראשון – היה ניקוי של החלק. ראשית – הסרה של כל לכלוכי השמן והחלודה הגדולים בעזרת סקוץ' וסבון כלים ולאחר מכן שיוף בניר זכוכית גס. לאחר מכן החלק נראה כך:
לאחר הליטוש הגס, מבצעים ליטוש נוסף בעזרת ניר שיוף עדין עד לקבלת משטח חלק ונקי.
ריסוס שכבת בסיס
השלב הבא היה ריסוס שכבה ראשונית בעזרת צבע בסיס. את הריסוס מומלץ לעשות בשכבות דקות ממרחק של כ 20 ס"מ בזווית של כ 45 מעלות. על מנת להבטיח אחידות, מומלץ להתחיל לרסס לפני החלק עצמו ולסיים אחריו.
החלק הונח לייבוש הצבע למשך כשעתיים. חשוב לעבוד בסביבה נקייה על מנת למנוע מצב שבו לכלוכים שונים נופלים על הצבע ונדבקים אליו.
לאחר סיום הייבוש, יש לשייף את החלק הצבוע בעדינות בעזרת נייר זכוכית עדין רטוב. לאחר השיוף יש לנגב עם מטלית יבשה או נייר סופג ולהניח ליבוש נוסף של מספר דקות. לאחר מכן – יש לרסס שכבה נוספת של צבע בסיס.
ריסוס צבע
לאחר ששכבת הבסיס הנוספת התייבשה (לשם הביטחון ניתן להמתין שוב כשעתיים, למרות שהצבע שבו אני השתמשתי הוא בעל ייבוש מהיר וכבר היה מוכן לאחר 15 דקות) מרססים שכבה ראשונה של צבע. שוב יש להקפיד על אותם כללים – מרחק של כ 20 ס"מ, זווית של כ 45 מעלות ולהתחיל ולסיים את הריסוס מחוץ לגבולות החלק בשכבות דקות ואחידות.
את החלק הצבוע יש להניח לייבוש נוסף – שוב, כתלות בסוג הצבע ומהירות הייבוש שלו.
לאחר ששכבת הצבע התייבשה, שוב יש לבצע שיוף מיים עדין, לייבש ולאחר מכן – לרסס שכבה נוספת ולהניח לייבוש.
התוצאה, כמובן בתלות בסוג הצבע ואיכות העבודה היא בדרך כלל מרהיבה ומעניקה שיפור רציני למראה החלק. היות ובחרתי בצבע שחור מבריק, קיבלתי עם סיום העבודה משטח יפיפה המאפשר השתקפות על החלק.
לטובת הגימור, ניתן לרסס שכבה נוספת של כיסוי שקוף (מעין לכה שקופה שבאה בתרסיס). ריסוס של חומר כזה יעניק הגנה נוספת לחלק מפגעי מזג אוויר ושאר מזיקים אחרים.
לאחר מכן – מחברים את החלק בחזרה לאופנוע – והשיפור במראה – מדהים.
הערות והארות
התרסיסים הללו רעילים – ולא מומלץ לנשום את האדים שלהם. לכן – חשוב לעבוד באיזור מאוורר.
כאשר עובדים על חלקים גדולים (למשל כנף של רכב או מיכל דלק של אופנוע) ניתן ואף מומלץ לבצע פוליש על הצביעה על מנת להגביר את הברק. לאחר מכן – שכבה של וקס תגן על הצבע במשך הזמן.
כאשר מתחילים לעבור עם תרסיס הצבע חשוב לעבור על כל החלק בלחיצה אחת. הפסקה באמצע המעבר תיצור חוסר אחידות בצביעה ועלולה ליצר שטחים בעלי מרקם שונה. כמו כן – חשוב לבצע את הצביעה תמיד באותו כיוון מאותן סיבות בדיוק.
כתיבת תגובה