אין ספק, שגלישה סלולארית היא מאוד רווחית אם אתה מפעיל סלולארי. רוב החברות ישמחו להעניק לכם שלל חבילות גלישה "לא מוגבלות" תוך כדי שהן "שוכחות" לציין שמדובר אך ורק בגלישה בפורטל הסלולארי של המפעילה. על כל חריגה המשתמש יגלה שהוא מחוייב בצורה מופרכת וכבר יצא לי לקבל בעברי SMS מסלקום על כך שאני חורג מחבילת הגלישה שלי ואני אחוייב בהתאם. למי שממש מתעניין אני יכול רק לספר שבאותו חודש צרכתי אינטרנט סלולרי ב 9 מגה בלבד, החיוב לעומת זאת הגיע ל 90 שקלים – 10 שקלים למגה, חיוב מוגזם לכל הדעות במיוחד אם מסתכלים על הסכומים המגוכחים שאנחנו משלמים לספקיות האינטרנט הקווי שלנו – כמעט פי שלוש מתשלום חודשי לנטוויז'ן.
בניגוד לספקיות האינטרנט שמחייבות לפי רוחב הפס, מחייבות חברות הסלולר על פי כמות התוכן – נפח ההורדה ב Kb, ככל שהדף כבד יותר ומכיל תוכן רב יותר כך העלות שלו יותר גבוהה. מי שניסה לגלוש בשבועות האחרונים דרך סלקום, יכול היה להבחין בשורה חדשה של איקונים בראשו של כל עמוד. האיקונים הללו הם למעשה קבצי תמונה שנטענים בכל פעם מחדש. לא יצא לי לשקול אותם אבל אני בטוח שיתברר שיש שם כמה kb חופשיים שמתווספים בכל טעינה של כל עמוד.
ניחא אם היה מדובר בתוספת לעמודים של הפורטל של סלקום, אך שורת הכפתורים הזו עוטפת למעשה כל עמוד אליו מגיע הגולש בעזרת הסלולר. אם זה לא מספיק, הרי שסלקום נוטה "לעבד" עמודי תוכן ע"י פיצולם למקטעים. באמצע העמוד יחתך העמוד ויופיע סרגל דיפדוף בין "עמודים". מסמך ארוך מספיק יכול להתפצל לכ 4-5 עמודי סלולר ואם ניקח בחשבון שאת כולם עוטפת סלקום בכפתוריה מתגלה "מזימה" לזנוב לנו קילובייטים בזמן הגלישה.
כחלק מהתפקידים שלי בנענע, אני אחראי גם על תחום הפרוייקטים לסלולר, ובעקבות זאת אני מוצא את עצמי חורש את האינטרנט הסלולארי לא מעט. לפני כשבועיים למשל, בעודי עורך סידרה של בדיקות על הפורומים של נענע, הבחנתי שבנוסף לעובדה שנוספה לי שורה של איקונים, איבד העמוד את הגדרות העיצוב שלו והפך לטקסט ג'נרי עם מקבץ לינקים. כעבור יומיים בערך הבעיה סודרה והפורומים חזרו לעבוד כתיקנם, אבל זו הייתה עוד דוגמא להתערבות של סלקום בתוכן הסלולארי של הגולשים.
הפוסט הזה מתבשל אצלי כבר כשבועיים אי שם בלב, הוא היה מנוסח בצורה זועמת, בצורה מחושבת, עם כותרת מתלהמת יותר או פחות וכיוצא בזאת אבל הוא תמיד נשאר במצב טיוטה עד לכתבה ה"מזעזעת" הזו שראיתי היום בערוץ המחשבים של נענע 10 על כך שבבריטניה ספקיות האינטרנט החליטו להתערב בתוכן שהגולש מקבל ולשלב פנימה פרסומות על סמך הרגלי הגלישה שלו.
הכתבה הזו כתובה בטון מזועזע משהו על החוצפה של חברות האינטרנט בבריטניה, על הפרת הפרטיות של הגולשים, על ההתערבות הבוטה בתוכן שהגולש מקבל. בסופו של דבר, מדובר כאן במערכת שמבצעת מעקב מלא אחרי גולש, לא מדובר פה בניתוח של "מגמות" אלא במידע מפולח שיכול להגיד עבור כל גולש וגולש איפה הוא מבלה, מה הוא מחפש וכמה.
אם דבר שכזה היה קורה בישראל (וזה לא מופרך שיקרה בעתיד) הרי שחוק נתוני תקשורת למשל היה מאפשר לכוחות הביטחון "להלאים" את המידע הזה בתואנה של מלחמה בפשע. חיפוש פדופילים או טרוריסטים יכול להיות פשוט מאוד כאשר עבור כל גולש יש לוג מפורט עליו ניתן להריץ ניתוח התנהגות סטטיסטי. למעשה, באותה מידה שבה ניתן להגדיר את הפרופילים שמקבלים פירסום כזה או אחר ניתן יהיה בקלות לייצר פרופילים "מסוכנים" שירימו דגל אדום ברגע שימצאו אדם שעונה לחוקיות שלהם. משם, הדרך מפרופיל של פדופיל או טרוריסט קצרה מאוד כדי ליצור שלל פרופילים מסוכנים על סמך הדרישות של מפלגה זו או אחרת הנמצאת בשלטון.
ואם זה נראה פרנואידי אני אפילו לא נכנס לאפשרות שבו מפלגה מסויימת מנצלת יכולות שכאלה כדי לחסום את האפשרות להגיע אל חומר מסוכן עבורה ולהחליף אותו בטקסטים המהללים את שבחה.
עם זאת, עד כמה שהאפשרות הזו נשמעת מלחיצה כשמדובר על ספקית אינטרנט, לא עושה רושם שזה מטריד מישהו מאיתנו כאשר מדובר באינטרנט הסלולר שלנו. יש הרבה מאוד טקסטים פרנואידים לגבי הסתובבות עם מכשיר סלולארי, אך רובם נעים סביב היכולת של חברות הסלולר לאכן את מיקומנו בקלות רבה בכל רגע נתון, ואינם מתיחסים להתערבות בתוכן הגלישה.
אולי, זה בגלל שאנחנו לא שייכים לקהל הצרכנים הזה, אולי בגלל שבד"כ, אנחנו לא נוהגים לגלוש באינטרנט הסלולרי שלנו בלי גבול ודי מעדיפים לסייג את השימוש הזה. מה גם, שלרובינו יש מחשב זמין ברוב שעות היום ואילו בשעות שאין לנו מחשב אין לנו צורך או רצון להשתמש באינטרנט. גם סוג הגלישה הסלולארית הוא שונה, בניגוד לשימוש במחשב שבו אנחנו מרשים לעצמנו לגלוש לכל עבר בלי כל חשבון הרי שרובנו ניכנס לכל היותר לדף ראשי של פורטל כדי לקרוא עידכונים וגם זה – ללחוצי החדשות בלבד. אבל, הדור הצעיר יותר, אלו שיושבים עכשיו בכיתות (בין אם זה באוניברסיטה ובין אם בתיכון) עבורם – התוכן הסלולארי הוא חשוב ומהותי, מה גם שנכון לעכשיו הם קהל היעד העיקרי של חברות הסלולר. הדור הצעיר הזה, מנותח ברגעים אלו ממש, מוכנס למסדי נתונים, מאופיין ומפולח על פי הרגלים – אם מה שהולך לקרות בעתיד בבריטניה מלחיץ אתכם, הרי שזה כאין וכאפס לגבי מה שקורה בעולם הסלולר.
מי שיצליח להגיע אל המחלקות הרלוונטיות בחברות הסלולר יוכל למצוא טבלאות מדוייקות של פילוח התנהגות גולשים לגבי צריכת תוכן סלולארי שיכולה לשים בכיס סקרים כמו הסקר של מדד TIM. מידע על זמן גלישה, פילוח בין אתרים, פילוח של צריכה לפי גיל או אזור גאוגרפי – הכל זמין במחלקות הרלוונטיות בחברות הסלולאריות ובר הפיכה למצגת פאוורפוינט בפני כל המעוניין בכך בתוך דקות ספורות.
או כמו שחבר נוהג לאמר: "אני לא מפחד מהאח הגדול, אני מפחד מסלקום"
הסתייגות
הנאמר כאן הוא לגבי סלקום, כיוון שאני משתמש בשירותיה אך סלקום אינה יוצאת דופן וכל החברות הסלולאריות נוטות להתערב בתוכן הגלישה ולבצע לו מניפולציות כאלה ואחרות. לא בדקתי לגבי החברות האחרות ולא קיבלתי (או ביקשתי) תגובה רשמית מסלקום. כל מה שנכתב פה נכתב על סמך שיחותי עם חברות אחרות המספקות שירותי סלולר (פסקול בעיקר) ועם חברים שעובדים במוקד הדאטה של סלקום שעל הידע שלהם אני סומך ואני לא אציין פה את שמותיהם מסיבות ברורות.
כתיבת תגובה