מה בין קוקה קולה לפס רחב

ההכרזה האחרונה של ספקית האינטרנט טיים וורנר לפיה תעבור לחבילות המבוססות על נפח ההורדה ולא על רוחב הפס, שוב העלתה את הדיון הנושן לגבי הדרך העדיפה. מבחינת טיים וורנר, מדובר ב 5% מנפח הגולשים שמנצלים מעל ל 50% מנפח הפס הכולל של הספקית. העלאה של מחיר הגלישה עבור אותם אנשים אמורה בתאוריה לגרום להם להתחיל לשלם יותר, אבל בפועל ההנחה היא שילמדו לרסן את הרגלי הצריכה שלהם או שיעברו ספק.

לא משנה אם אלו יחליטו לרסן את הרגלי הצריכה שלהם או להתנתק ולעבור לספקית אחרת – טיים וורנר תצא כאן מורווחת. ההשלכה של חיתוך של אותם 5% בעיתיים תתבטא בשיחרור של רוחב פס משמעותי לטובת שאר הגולשים – שיאפשרו גלישה מהירה יותר, חלקה יותר ואיכותית יותר. גם אם אותם 5% יחליטו על הצעד הפחות מתבקש וישלמו את הסכום שהספקית דורשת, הרי שאת אותו התשלום ניתן להשקיע בהרחבת התשתית הקיימת – ובכך שוב, לשפר את הגלישה ללקוחות הקיימים.
בסופו של דבר, לא משנה באיזה צעד ינקטו ה 5%, גם טיים וורנר וגם ה 95% הנורמטיבים ירוויחו מהמהלך הזה.

בשוק ספקיות האינטרנט, טיים וורנר היא החלוצה שבודקת את השיטה, על סמך ההצלחה (או הכישלון) שלה יחליטו המתחרות האם לאמץ את השיטה הזו או לא. בהנחה שהשיטה הזו תצליח הרי שהיא תהפוך לסטדנרט החדש לאספקת אינטנרט בארה"ב ומן הסתם, בשלב הבא ברחבי העולם. למרות שלכאורה השוק הוא תחרותי, הרי שברגע שמהלך מאומץ על ידי כל הספקיות אפשרות המשחק היא קטנה למדי.

כמה עולה קולה?

בקבוק קולה של חצי ליטר מכיל שליש מהכמות המצויה בבקבוק של 1.5 ליטר, לכן אם נגיע אל החנות ונגלה שעל שניהם מצוי אותו תג מחיר, קרוב לוודאי שנתעצבן. בפועל, יבוא המוכר ויסביר שפתח הבקבוק זהה עבור בקבוק של ליטר וחצי או חצי ליטר ולכן, בכל שלוק אנחנו מקבלים יחס קבוע של קולה לשלוק ולכן, הנפח המצוי בתוך הבקבוק אינו חשוב בכלל, בסופו של דבר, היות ואנחנו מקבלים יחס קול"ש (קולה לשלוק) קבוע בשני הבקבוקים התשלום צריך להיות זהה. מי שכבר הגיע לשלב שבו הוא משלם את החשבונות של עצמו מכיר את זה גם מחשבון המים והחשמל – מי שצורך יותר משלם יותר.

לפני כשנה וחצי התגלה כי נטוויז'ן פנתה למספר מורידים כבדים וביקשה מהם בנימוס להתחיל לסגור את הברז או להתחיל לשלם. לצורך הפרוטוקול חשוב לציין שבחוזה של נטוויז'ן מצויין שמכסת ההורדה היא 5GB בחודש, אך נטוויז'ן פנתה אך ורק למשתמשים שחרגו מהנפח הזה בסדר גודל של פי 8-10 במשך מספר חודשים רצופים ולא התעסקה עם כאלו שהורידו 6GB באופן חד פעמי. הכתבה הספציפית הזו זכתה למעל 600 תגובות, רובן זועמות על החוצפה שהייתה לנטוויז'ן לדרוש יותר כסף מהמורידים הכבדים.

הטענה העיקרית שחזרה שוב ושוב הייתה שאם אנחנו משלמים על רוחב פס גבוה הרי שמגיע לנו גם נפח הורדה גבוה. למעשה טענו המגיבים נטוויז'ן היא החצופה שכן היא מוכרת שירות ואז קונסת את מי שמנצל אותו.
למעשה, החשבון העקום של המגיבים היה כזה – אם אנחנו משלמים על 1.5 מגה / שניה אנחנו מצפים לקבל את המהירות הזו בכל שניה נתונה במהלך היום. למעשה, אם המחשב מחובר כל יום, כל היום במהלך כל החודש הרי שהחשבון אומר 1.5 מגה כפול 86400 שניות ביום כפול 28 ימים בחודש – בחשבון מהיר מדובר על נפח של כ 3540 ג'יגה בכל חודש. זה, לדעתם של רוב הגולשים החשבון הנכון של רוחב הפס המגיע להם.

אותם מטקבקים ממקודם גורסים שהורדה של 3540 ג'יגה בחודש היא בסדר כי היא במסגרת שימוש סביר – הרי זה לא שהגולש מושך בכל רגע יותר ממה שהוא יכול, ולכן התוצאה הזו היא השימוש ההוגן ואילו הניסיון של נטוויז'ן להגביל ל 5 ג'יגה בחודש הוא החוצפה. מה שלא לוקחים המגיבים בחשבון הוא שלשאוב את הרשת אל תוך המחשב הביתי על בסיס קבוע אינו נחשב שימוש הוגן / סביר. כאשר חישבו הספקיות את נפחי הגלישה הם עשו את זה על בסיס ההנחה שהשימוש במהלך היום מתפלג בצורות שונות. כך למשל, רוב הילדים נמצאים בבית הספר בשעות 8-14 ולכן רוב השימוש ברשת בשעות הללו נעשה דווקא ע"י בתי עסקים, משרדים וכ' ולא ע"י לקוחות פרטיים. כאשר מפעילים את המחשב כמכונת הורדות למעשה פוגעים בחישוב הלז ומפריעים למעשה "לשכנים".

כל הסיפור הזה קצת מזכיר את שאלות הבריכה מהתיכון. באותו סוג שאלות יש מספר צינורות כאשר לכל אחד ספיקה שונה. חלק מהצינורות מוציא מים וחלק אחר מכניס מים ונשאלת השאלה כמה זמן יקח לרוקן או למלא את הבריכה.

בסופו של דבר, המודל של תשלום על פי ספיקה הוא אינו הוגן לכל הכיוונים. אם יש לי חבילה של 1.5 מגה / שניה אבל אני נמצא עכשיו בחו"ל לחודש ולא מנצל אותה אני עדיין משלם בדיוק כמו אותו בחור שאצלו הביטורנט עובד שעות נוספות. לשנינו יש את אותה הספיקה אבל ניצולת שונה, מדוע אני צריך לשלם כמותו? המודל של תשלום עפ"י מונה מוכר לנו מכל החשבונות אותם אנחנו משלמים – בין אם מדובר במים, חשמל או חשבון הסלולר – החשבון אינו קבוע אלא מרכיב תשלום בסיסי על התשתית ועוד תשלום המחושב על בסיס הצריכה. בעולם של האינטרנט המהיר, אין שום סיבה למה שזה יהיה שונה – או כמו שאמרה פעם נטוויז'ן – לא גלשת…לא שילמת.

לדרג את הפוסט
0

Comments

13 תגובות על “מה בין קוקה קולה לפס רחב”

  1. תמונת פרופיל של e^lan
    e^lan

    כתבה יפה אבל…

    ספקית אינטרנט מספקת תשתית ולא תוכן
    ולכן אנלוגיה מתאימה יותר תהיה מנוי לכביש אגרה

    מפעיל כביש אגרה אמור לספק לי (כמנוי חודשי) את היכולת לנסוע במהירות המוצהרת כל פעם שאני משתמש בשרותיו ויהיה זה לא מקובל עם יגביל אותי:

    א. על כמות המטען או גודל הרכב שאני נוהג בו
    ב. על מספר הפעמים בחודש שבו אני נוהג במהירות המקסימלית המותרת.

    הסיבות שספקיות האינטרנט רוצות לעבור למודל מבוסס כמות הוא:

    א. אין להן את היכולת לספק את הספיקה אותה הן מפרסמות.
    ב. לחלקן יש אינטרס כפול, לדוגמא חברת time warner הינה גם ספקית תוכן.

  2. אבל מצד שני, אתה כן מצפה שאם לא נסעת במהירות המקסימלית, או לחילופין – נסעת במהירות איטית במיוחד המפעיל יפצה אותך.
    נכון שיש מהירות מקסימלית, אבל המגבלה היא לא בהכרח הספק. אם אתה תעלה על הכביש ותיסע בצורה אגואיסטית במיוחד אתה תגרום לנסיעה של אחרים להיפגע. האם זה הוגן לבוא בטענות למפעיל על הנהיגה שלך?

    וכן, יש הגבלות. מפעיל של כביש אגרה יכול להגיד לך שאתה לא יכול להיכנס אל הכביש שלו בשעת העומס עם מוביל עמוס לעייפה שנוסע בקצב איטי במיוחד.

  3. כמובן שהבעיה שלי היא לא כמות המידע שאני מעביר, אלא הזמינות שאני מעוניין בה, ועל הזמינות מחייבים אותי ולא על נפח ההורדה.

    אם נחזור ליחס הקול"ש, השאלה היא לא כמה קולה אתה שותה בפועל, אלא כמה קולה יש בבקבוק. אם בשני הבקבוקים היתה כמות קולה בלתי נגמרת ויחס הקול"ש היה זהה, אני הייתי שמח לשלם על הבקבוק הקטן [שאגב, עולה כמעט כמו הגדול].

  4. יהונתן, זו בדיוק הנקודה – אדם קונה כדי צרכו, כמות הקולה פה היא אנלוגיה – יש בבקבוק מספיק קולה בשביל הצריכה הנדרשת.
    אם תלך ברחוב לבד ויתחשק לך עכשיו קולה רוב הסיכויים שתקנה בקבוק של חצי ליטר או פחית תסיים לשתות אותה ותזרוק אותה למחזור. אתה לא תקנה את ה 1.5 ליטר למרות שהוא עולה כמעט אותו מחיר רק כי יש בו יותר נפח.
    אותו דבר לכיוון השני, אם אתה הולך ברחוב עם 3-4 חברים ופתאום כולכם רוצים קולה, אתם תקנו את הבקבוק הגדול.

  5. […] את זה גם מחשבון המים והחשמל – מי שצורך יותר משלם יותר. (…) תגובות ב- RSS 2.0. אפשר להגיב או לטרקבק […]

  6. תמונת פרופיל של פוק
    פוק

    אני לא מבין, אם היה בקבוק קולה עם פיה בקוטר כפול, היה עדיף לקנות אותו?

    ספקיות אינטרנט יכולות לפסק או נפח בלתי מוגבל או מהירות בלתי מוגבלת. אם הם מתחילות לשווק לפי נפח, אז מן הסתם המהירות צריכה להיות מקסימלית (אחרת אני רואה שני חשבונות, אחד לנפח ואחד למהירות). מכיוון שהם לא מסוגלים לספק מהירות בלתי מוגבלת, וגם אז יהיו הבדלים עצומים בין ספקיות שונות עם קיבולות שונות, אז הן משווקות לפי מהירות. מן המשתמע שהן צריכות לספק נפח בלתי מוגבל או בלתי מוגבל תחת שימוש סביר. זו השיטה היום והיא עובדת סבבה, גם לספקיות.

  7. תמונת פרופיל של פוק
    פוק

    ואני רוצה להוסיף דבר אחד אחרון: המהירויות בארץ מזכירות יותר שתייה מקשית.

  8. פוק – זה תלוי עד כמה אתה צמא. אם אתה מאוד צמא, תעדיף את הפתח הגדול יותר כי הוא יאפשר לך לשתות מהר, אם אתה לא צמא – אולי תעדיף לשתות בקש.

    ושוב חוזרים לנושא העיקרי: "בלתי מוגבל תחת שימוש סביר" – מהו שימוש סביר?
    האם אדם שהמחשב שלו עסוק בלהוריד כל היום דברים מהאינטרנט הוא המשתמש הסביר, או דווקא זה שעושה שימוש בדוא"ל, דפדפן ומדי פעם קצת יוטיוב וכ'?

  9. הבעיה העיקרית, נכון לעכשיו, היא שלמרבית הגולשים אין מושג כמה הם מורידים מדי חודש, ובמיוחד בכמויות נמוכות כמו 5 ג'יגה, קשה מאוד להעריך עד כמה אני קרוב לסף.
    יש גם בעיה שחלק גדול מהצריכה לא באמת בשליטתי. המשמעות של המודל המוצע הוא שאנחנו נתחיל *באמת* "לשלם באמצעות צפיה בפרסומות". פרסומות הכוללות וידאו, למשל, יעלו לנו יותר מאשר סתם באנרים. אבל, כאמור, בגלל שאין לנו אפשרות לדעת כמה עולה לנו צפייה בYנט לעומת צפייה בהארץ, הדבר יוצר כשל שוק. שלא לדבר על אתרים שעושים רפרש לעצמם.

    ועוד דבר אחרון: מכיר את המסעדות האלו ברחבי העולם שמאפשרות refills למשקאות קלים? תהית פעם למה בעצם הם מוכרים גדלים שונים של כוסות במחירים שונים?

  10. תמונת פרופיל של שוקי
    שוקי

    אנלוגיה מתאימה יותר זו מכירת בקבוק של ליטר וחצי, וברגע שאתה מגיע לליטר לוקחים לך את הבקבוק בטענה שאתה שותה מהר משאר האנשים…

    אתה משלם על קו בקיבולת מסוימת, זכותך המלאה החוקית והמוסרית לקבל את מלוא הקו. אם חבורת ה-ISP לא מסוגלת לכך שימכרו מצידי חבילות קטנות יותר.

  11. שוקי… גם בקבוק של ליטר וחצי – נגמר מתישהו, וגם בקבוק של ליטר וחצי – מוגבל בקצב השתיה.

    הקטע שלא משנה איך תצרוך את ה 1.5 ליטרים הללו, בסוף – יגמר לך ואם תרצה יותר מזה תצטרך לרכוש בקבוק חדש.

    אתה לא משלם על קו בקיבולת, אתה משלם על נפח התעבורה, או באנלוגיה – על רוחב הפיה של הבקבוק. כל החלוקה הזו מתבססת על המודל של שימוש כדי צרכו, אבל כשכל אחד פה מבצע הורדה לשם ההורדה הוא פוגע באחרים.
    אם אתה רוצה שימוש מאסיבי יותר ממני, אז בבקשה – שלם יותר ממני וה ISP שלך יקצה לך יותר.

  12. תמונת פרופיל של Moriarty
    Moriarty

    בדוק את החישובים שוב. מדובר ב-1.5 מגה-*ביט* לשנייה, ולכן 0.18 מגה-*בייט* לשניה.

  13. […] את הרושם שאני מהבודדים שחושבים שזה צעד נכון. זה הוביל לפוסט על מדד הקול"ש שאמור היה לתת איזושהי אנלוגיה (לא הכי […]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *