פתח דבר
את הפוסט הזה התחלתי לכתוב ביום רביעי שעבר (18.7) בעקבות הפוסט הזה אצל חזי שחשף אותי לשירות ה"מדהים" – דירוג בלוגטל. שבוע כמעט עבר והפוסט הזה היה בהסתר בעיקר בגלל התהייה שלי (שנותרה ללא מענה) לגבי מדוע הבלוג שלי לא רשום בדירוג (יומרני, יומרני, אבל שירים יד כל מי שלא טרח לרגע לבדוק בעצמו). בינתיים עמיחי שלו הרים את הכפפה בחיים ברשת עם "מדד הבלוגרים" ולאחריו דורה קישינבסקי ניצלה את החדר עם הודעת השגיאה כדי להתנגח בשירות. בתגובות התקהלו כל המי ומי (שרית, xslf, גדי שמשון, שרון ועוד) וניצלו את הבמה לשאלות והתנגחויות בשירות – היה נחמד.
כל זה הזכיר לי את הפוסט הזה, שכאמור נרשם כבר בעבר והמתין, בסוג של אוננות עצמית, לראות עד כמה שלי גדול (כנראה שלא מספיק בשביל להיכנס לרשימה). ואחרי הספתח הקצר הזה – הפירוט שלי, עם כמה תוספות קטנות.
דרך הבלוג מקשקשים הגעתי אל אתר המתהדר בכינוי המפוצץ בלוגטל (זה אמור להיות מעין ספר טלפונים של הבלוגוספירה?) שמתיימר להביא לנו (קהילת הבלוגרים) את שני הדברים שכולנו צריכים ולא יכולים בלעדייהם.
פורום הבלוגים הישראלי
מהיום הבית של הדיונים לגבי עולם הבלוגים יהיה בפורום הבלוגים הישראלי. לדעתנו בלוגרים אוהבים לתקשר אחד עם השני וכיום הדרך היחידה שיש להם לעשות את זה היא בעזרת תגובות והשיטה הישנה של איימליים. חוץ מפורום בלוגים בתפוז ששם בעיקר מסתובביים בלוגרים של תפוז אין אף מקום או פלטפורמה לבלוגרים לדבר, לשאול ולהתייעץ אחד עם השני. נקווה שהפורום הזה יספק את הצורך הזה.
הבלוגרים בתפוז, מדברים בפורום בתפוז כיוון שהוא הכי רלוונטי עבורם, בדיוק כמו הבלוגרים מישראבלוג שמדברים בפורום ישרא-בלוג בנענע. את משתמשי וורדפרס בעברית ניתן למצוא בקבוצה הרלוונטית בגוגל גרופס שהוקמה ע"י ליכטש ומונה כיום מעל ל 300 חברים. כל פורום שכזה הוא רלוונטי לקבוצה שמשתמשת בו שכן רוב הדיונים נעים סביב – איך עושים, משפצים, מתאימים, מרחיבים ומשנים ולא דיונים סביב נושאי השיחה בבלוג. הדיונים הרלוונטיים לנושאי השיחה נעשים על גבי התגובות לפוסטים ולא בפורומים. בלוגר בתפוז לא יכול לייעץ למישהו שמריץ וורדפרס ואף אחד מהם לא ידע לטפל בשאלות הנוגעות לישראבלוג (וכל זה בלי לגעת לרגע באנשים שבחרו להשתמש בפלטפורמות מובנות, כגון גוגל, msn וכ').
דירוג בלוגטל
בעזרת אינדקס הבלוגים החדש תוכלו ללחוץ על כל בלוג ולדעת את הדירוג שלו באלקסה, את הדירוג שלו בגוגל ואת כמות הקישורים הנכנסים אליו
דירוג גוגל הוא אומנם נתון החשוף לכולם, אבל הוא בסה"כ ציון שנע בין 0-10 ולא אומר יותר מדי.
אלקסה הוא אתר שסופר כניסות ממחשבים עליהם מותקן סרגל הכלים של אלקסה (סוג של רוגלה), למיטב ידיעתי זהו סרגל כלים הנפוץ בעיקר על אקספלורר (קיימת גם גירסה לשוא"ש, אני פשוט לא מצליח לחשוב על מישהו שהתקין דבר כזה ב"טעות") ומן הסתם יימצא על מחשבים המריצים חלונות.
באשר לקישורים נכנסים? ובכן ההנחה היא שמדובר במידע שמגיע מטכנוקרטי (אני לא מכיר מנגנון אחר) אבל המנגנון הזה לא מייצג דבר.
אלקסה
בצד שמאל, אפשר לראות גרף המייצג את התפלגות הדפדפנים המגיעים לבלוג שלי עפ"י מנגנון הסטטיסטיקות של גוגל: כמעט 51% לאקספלורר מול 46% בשוא"ש. היות וסרגל הכלים של אלקסה מותקן בעיקר על דפדפן האקספלורר הרי שאין למעשה ייצוג סטטיסטי באקלסה עבור החלק היחסי הלז מתוך אוכלוסיית הקוראים. במילים אחרות – על פי הגרף הזה, דירוג האלקסה שלי אמור להיות למעשה בערך פי 2 מאשר הדירוג הנוכחי. כל זאת נכון כל זמן שכמובן מאמינים למנגנון הסטטיסטיקות של גוגל, אבל כמו שכבר טרח יהונתן בזמנו לציין, חלק ממשתמשי הפיירפוקס חוסמים את *google-analytics* בגלל בעיות פרטיות. במילים אחרות, יתכן שנתח המשתמשים בשוא"ש אצלי בבלוג הוא אף גדול מהמצויין בגרף. אגב, 11% מהמשתמשים בבלוג משתמשים בלינוקס, מקינטוש ואחרים ולכן גם הם לא סופרים לי אלקסות.
לסיום נושא האלקסה – אזכיר שוב שמדובר בסרגל כלים שרוב האנשים רואים בו סוג של רוגלה. אני רוצה להאמין שרוב הקוראים של הבלוג שלי (ומן הסתם, בלוגים טכנולוגים דומים) הצליחו להימנע מלהתקין רוגלה שכזו על דפדפנייהם.
קישורים נכנסים
העמוד הכי נצפה בבלוג שלי הוא העמוד הראשי (16% מנתח הצפייה), העמוד השני הכי נצפה הוא העמוד הזה שמדבר על הסרה של מנגנון ה wga בחלונות XP וזוכה ל 9% מנתח הצפייה בבלוג. אומנם הרבה מהכניסות מגיעות מחיפושים בגוגל, MSN וכ' אבל יש נתח מכובד (כ 20%) שמגיע ממבחר ענק של פורומי אימיול למיניהם העוסקים ב"תמיכה טכנית" וטורחים להפנות אל הפוסט הספציפי הזה. רוב רובם של הפורומים מבוססי מערכות phpBB ודורשות רישום לצורך צפייה – כך שהפוסטים הללו, בד"כ אפילו לא מאונדקסים ע"י גוגל וכמובן לא נספרים ע"י אף מערכת רשמית.
הפוסט ההיתולי הזה שכתבתי על ייסורי ההתקנה של לינוקס, פורסם גם ב NRG ותופס את המקום הראשון ברשימת המפנים אל הבלוג שלי שאינם קוראי RSS או הפניות עצמיות. זה לא הפוסט היחיד שלי שהתפרסם באתר גדול ברשת – כמוהו יש עוד כמה ב NRG וגם בנענע ואחרים. כל הפירסומים הללו מכילים גם לינק אל הפוסט המקורי בבלוג (כחלק מהסכם הפירסום) כל הלינקים הללו מייצרים חלק ניכר מהתעבורה שמגיעה אל הבלוג שלי, כמו גם מקדמים את הבלוג על מילות חיפוש שונות ומשונות בגוגל (כמו למשלשכנה סוכר בעקבות פוסט היתולי על ויברטור שמתחבר לאיפוד שקיבל הפניה מהשבוע ברשת בנענע אי שם בעבר) כל הלינקים הללו, אם אכן הכותרת "קישורים נכנסים" היא תחליף לטכנוקרטי לא נספרים. כמו כן, לא נספרים בלוגים שאינם רשומים בטכנוקרטי. אני, מן הסתם, לא היחיד שסובל מבעיית הלינקים הלא נספרים – וזהו פקטור שקצת קשה לקזז.
בעזרת האלגוריתם שכתבנו אנחנו מדרגים את כל הבלוגרים בבלוגספריה הישראלית. כלומר אנחנו לוקחים נתונים רבים שבינהם שלושת הנתונים שציינו, מחברים אותם, נותנים לכל אחד את החשיבות שלו ומייצרים את דירוג בלוגטל
שתי נקודות מרגיזות במשפט הזה, כאשר הראשונה היא כמובן "כל הבלוגרים". לא טרחתי לשאול את אילנה תמיר על כמות הבלוגים בישראבלוג או את מקבילתה בתפוז על כמות הבלוגים אצלם, גם מצוות בלוגלי הנאמן לא קיבלתי כל נתונים, כך שבדיוק כמו צוות בלוגטל גם אני יכול רק לנחש כמה בלוגים קיימים בבלוגוספירה הישראלית. רק שאני, בניגוד לצוות בלוגטל היומרני, לא טוען ש 150 בלוגים הם "כל הבלוגרים בבלוגוספירה הישראלית". הנקודה הנוספת היא "לוקחים נתונים רבים שבינהם שלושת הנתונים שציינו", כלומר, מלבד קישורים נכנסים, מדד גוגל, ומדד אלקסה ישנם עוד נתונים רבים שנלקחים בחשבון אצל בלוגטל – ועל זה נותר לי רק לתהות – על איזה עוד נתונים פומביים גורפים הצליחו החברה בבלוגטל לשים את היד.
בקיצור, לקחו החברה בבלוגטל שלושה מספרים שאינם מייצגים שום דבר, זרקו אותם לבלנדר מאולתר שבנו בחצר האחורית והצמידו לתוצאה את צמד המילים המפוצץ – דירוג בלוגטל. כמו כן, הבטיחו לנו שהאלגוריתם רק ישודרג בימים הקרובים כך שהוא יהיה יותר מדוייק. ובכן, לא משנה עד כמה האלגוריתם ישודרג – הרי שכל זמן שהאלגוריתם הזה מסתמך על נתונים שאינם מדוייקים, הוא לעולם לא יצליח להיות מדוייק – בערך כמו התרגילים ההם בפיזיקה בכיתה י"א בהם ביקשו מאיתנו לחשב את מהירות הפגיעה של עצם שנופל מבניין תוך המלצה לעגל את g ל 10 (במקום 9.813) וכמובן להתעלם מכוח הגרר של האויר האוירודינמיות של העצם ומהמהירות הסופית של העצם. כן, קיבלנו תוצאה – אבל היא מעולם לא הייתה מדוייקת. זה מסוג החישובים שמפיקים אחר כך מיתוסים בסיגנון "אם זורקים מטבע מהאמפייר סטייט בילדינג הוא יכול להרוג הולך רגל" (נוסה והופרך ע"י צוות mythbuster).
לא מערבים מין שאינו במינו
למרות שסרגל הצד של בלוגטל מאפשר להציג רשימת דירוגים עפ"י קטגוריות שונות, הרי שהדירוג עצמו הוא דירוג כללי הנעשה בין כל הבלוגרים. האם בלוג העוסק בשירה דינו אחד כמו בלוג העוסק במחשבים, כלכלה או כל נושא אחר? האם באמת אפשר להשוות בין הבלוג של Xslf לבין הבלוג של ברכה גולשת? האם דינו של הגלוב כדינו של "חומוס להמונים"? אם מנסים ליצור מנגנון דירוג – למה שלא לעשות אותו על פי קטגוריה (כי בעבור 140 בלוגים (שמהווים כאמור את כל הבלוגוספירה הישראלית) זה יראה מאוד דל) ואיפה בכלל מצויים בלוגים כמו הרווק או זרובבלה על עקומת הדירוג (או שמא בלוגים בישרא-בלוג לא נחשבים כבלוגים?)?
בקיצור, יחסית לאתר בן חודשיים שבדף הראשי שלו מופיעות "חדשות" מהתאריכים 5.7, 11.6 וה 28.5 הדבר הזה שנקרא מדד בלוגטל הוא יומרני למדי.
כתיבת תגובה