בבלוג דיסוננס קוגניטיבי נהגה רעיון שאמור לעזור לקורא הטוקבקים הממוצע להפריד בין הטוקבקים הנבונים לנבובים.
הרעיון בעיקרו די פשוט – נעשה קאפצ'ה אינטיליגנטית ונראה מי מצליח לעבור אותה ומי נכשל – רעיון חביב אבל לא ממש מקושר למציאות.
נתחיל בנקודת מבט, אנשים שונים בעלי חינוך שונה נוהגים להסתכל על העולם בצורה שונה. האם כל אדם בעל תואר ראשון יצליח בהכרח לעבור קאפצ'ה פסיכומטרית שכזו?
הנה דוגמא לעוד קאפצ'ה מתחכמת – הפעם, הקאפצ'ה הלוהטת – כאן נדרש האדם לבחור את שלוש הבחורות (או הבחורים) הנאים ביותר על מנת להוכיח שהוא לא רובוט. ומה קורה אם הטעם שלי לא זהה לטעם של זה שכתב את הקאפצ'ה? מן הסתם אני אזוהה כבוט והתגובה שלי תיפסל – לא ממש קאפצ'ה אפקטיבית.
נקודה נוספת, היא יכולת הלמידה. את רוב תגובות ה"סקעעת שולטטט!!!!!111" מפרסמים בני נוער ומטה ולא בוגרי תואר ומעלה. לפני מספר חודשים התפרסמה ידיעה על קיום פילטר מילים גסות בתגובות של אתר ONE. קצת לאחר מכן, נמלאו כל הכתבות בתגובות שכל התוכן שלהן היה קללות בעקיפין – רק על מנת להוכיח ניצחון על הפילטר.
עקומת הלמידה של בני נוער היא חדה יותר מאשר אצל מבוגרים, מסיבה זו ככל שאתה צעיר יותר מהירות הלמידה שלך היא גבוהה יותר. במילים אחרות ילד זה או אחר שישב על הקאפצ'ה האינטיליגנטית יומיים שלושה יוכל לענות על התשובות שלה במהירות שתשאיר גם דוקטורנטים עם פה פעור. בניגוד לאותם ילדים, היות והקורא האינטיליגנטי לא יושב שעות על שעות על מנת ללמוד את המנגנון וכשהוא יגיע לענות בצורה נקודתית – התגובה שלו עלולה להחשב הרבה פחות אינטיליגנטית מאשר תשובות הסקעעעת למיניהן.
ההצעה הפשוטה ביותר כביכול היא אישור של תגובות פרטני לכתבה עם כללים מחמירים. אך ורק תגובות שמכילות תוכן הקשור לתוכן הכתבה ובעלות תוכן אינטיליגנטי יעברו אישור. אומנם, הפעלה של שיטה כזו היא פשוטה יחסית כאשר מדובר באתר שבו אין תגובות רבות, אך כאשר באתר מתפרסמות כתבות רבות באותו היום ולכל כתבה מאות תגובות – המלאכה נעשית ארוכה מפרכת ולא ממש יעילה.
פיתרון אחר, קצת יותר חביב הוא לאמץ מנגנון רישום (שאינו מחייב), כאשר רק משתמשים רשומים יכולים לדרג או לקבל דירוג – בדומה למנגנון של סלאשדוט. אם נאמץ למנגנון הזה גם אפקט צובר (הניקוד הכולל של המשתמש בכל התגובות שלו לכל הכתבות של האתר) נוכל לקבל לאחר תקופה קצרה יחסית, מנגנון שיאפשר סינון של תגובות על פי איכות הכותבים.
פקטור נוסף שאפשר להוסיף למנגנון הדירוג הוא ההשפעה שיש לדירוג המצביע על דירוג המוצבע. אם משתמש בעל דירוג גבוה מצביע הצבעה חיובית לתגובה מסויימת הרי שלהצבעה שלו תהייה השפעה גבוהה יותר מאשר למשתמש בעל דירוג נמוך.
האם זה יעזור? לא בהכרח. שום דבר לא ימנע ממשתמשים לפתוח כתבה ישנה ולחגוג עליה על מנת להעלות את הדירוג שלהם. שוב, מדובר בפריווילגיה השמורה לבני נוער בעלי עודף זמן פנוי, אך הפעם היא דורשת שימוש במאגר חברים גדול והרבה זמן פנוי.
כתיבת תגובה