לינוקס למחשבי כף יד

לאחר מסע היסורים הכושל שעברתי עם הקסיופיאה בחיפוש אחר לינוקס למכשיר, החלטתי לנסות את מזלי עם מכשיר אחר שזרוק במגרה – mio 339.
בניגוד לצעצוע של קסיו, המעבד כאן הוא XScale 400MHz, ובכלל המערכת מספיק חזקה כדי להריץ את מהדורת חלונות למחשבי כף יד משנת 2003, לינוקס – בוודאי יוכל לרוץ כאן בטבעיות ובקלילות. היות וזה מוצר שהוא הרבה יותר נפוץ מאשר הצעצוע של קסיו, ציפית למצוא משהו לתחום – וכך התחיל עוד מסע ברחבי הרשת.

מתברר, שלמרות התמיכה הנרחבת להם זוכים שוקי השרתים, הניידים והמחשבים הבייתיים, מחשבי כף היד לא זוכים לאותה התפוצה. כמעט 4 שעות הוקדשו לצורך איתור מערכת מתאימה, אך פתרון מתאים לא נמצא.

מה יש בשוק

lycoris linux
בתחילת ינואר 2004 התחילה להסתובב השמועה על הפצת לינוקס רשמית למחשבי כף יד מחברה בשם Lycoris. החברה, שנודעה בעבר בשם Redmond linux הכריזה על מערכת ההפעלה שתקרא DL-PPC. ההודעות ידעו להציג צילומי מסך, אבל כאן העסק נגמר. לאחר בירור קצר הסתבר כי Lycoris נרכשה ע"י חברת מנדריבה ומההפצה וכל מה שקשור נותרו רק שמות והפניה של שם המתחם אל האתר של מנדריבה.

Familiar Project
הפרוייקט הזה, שמקודם על ידי האתר handhelds.org הוא עוד פרוייקט לינוקס עצמאי שנועד לייצר גירסת לינוקס למחשבי כף יד. האתר ברובו מוכוון למחשבי כף היד של חברת ipaq וכך גם ההפצה המדוברת.

intimate
הפרוייקט הזה הוא למעשה לא יותר מאשר שידרוג של פרוייקט הפמילייר (הקודם) עם חבילות דביאן יעודיות למעבדי Arms. גם כאן – מדובר בהפצה המיועדת למחשבי כף יד של ipaq.

emdebian
פרוייקט דביאן למכשירים יעודיים, אין פה ממש הפצה, יותר רשימות של חבילות וקריאה לעזרה. עדיין לא ברמה של להוריד ולהתקין.

בתחום ממשק הניהול (GUI), קיימים שני "שולחנות עבודה" עיקריים – opie ו GPE. שני הפרוייקטים מצויים תחת handhelds.org ודורשים – כמתבקש – שלינוקס כבר ירוץ על מחשב כף היד.

האם מוקדם מדי ללינוקס במחשבי כף יד?
חיפושים נרחבים ברשת אחר פרוייקטי לינוקס למחשבי כף יד מצביעים על כך שההתעוררות התחילה לנוע סביב השנים 2002-2004, לרוע המזל, חלק גדול מהפרוייקטים נזנח זמן קצר לאחר שהחל – לרוב, בגלל חוסר עיניין בהפצה ומחסור במפתחים. כשכבר קם משתמש המעוניין בלינוקס למחשב כף היד שלו, הוא נידון למסע חיפושים ברחבי הרשת ולבסוף, ככל הנראה יזנח את הרעיון.
משתמשי לינוקס מקצועיים יותר, אולי ינסו לבנות לעצמם גירסת לינוקס אישית, אך פרוייקטים כאלה עלולים לקחת זמן רב וליפול בגלל מחסור בדרייברים.

לרוע המזל, נכון להיום וככל הנראה לתקופה הקרובה, עדיין אין הפצה שניתן להוריד, לצרוב על כרטיס זיכרון ולבצע התקנה של לינוקס "במקום" על המכשיר. רוב ההפצות הקימות משתמשות במנהלי איתחול שונים ומשונים, דורשים שלל אילתורים (לחלק כרטיס Cf לשתי מחיצות שונות) ובקצרה – עדיין לא שם. אולי גם עולם מחשבי היד זקוק לאיזה מארק שאטלוורת' שישקיע מליוני דולרים בהפצה כובשת שוק.

לדרג את הפוסט
4.3

Comments

תגובה אחת על “לינוקס למחשבי כף יד”

  1. מבחינתי כמשתמש זה מאכזב מאד. אבל מבחינת המפתחים זה יבשה חדשה שממתינה לגילוי!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *