שנה "אזרחית" חדשה

אחד הדברים הכי משעשעים שנתקלתי בהם היום זה המנהג של אנשים לדחוף את המילה "אזרחית" כשאומרים להם שנה טובה.
כשאני אומר למישהו שנה טובה, לקבל כתשובה שנה טובה זה לגיטימי, לקבל כתשובה שנה "אזרחית" טובה גם לך זה משעשע.

בכל הפעמים, כשאני שואל את המגיב מדוע הוא עונה "שנה 'אזרחית' טובה" התשובה היא בסיגנון – כי זה לא ממש השנה שלנו, זו השנה של הגויים וזה גם חג שלהם.

כל אדם שכזה, שטורח לתת לי את ההסבר על שנת הגויים נענה על ידי בשאלה – מה תאריך הלידה שלו. משום מה כולם טורחים לציין את התאריך הלועזי. אבל כשמבקשים את תאריך הלידה העברי מתחילים המבטים המבולבלים.
אז ככה, סתם בשביל התהייה – יש מישהו, שמבלי להציץ בתעודת הזהות שלו, יודע בע"פ את תאריך הלידה העברי שלו?

בתקופת השירות הצבאי שלי, היו מספר חיילים שניסו להשיג פטור מגילוח על בסיס דתי. בשביל לקבל פטור שכזה צריך לקבל אישור מהרב הצבאי. השאלה הזו – תאריך הלידה העברי – מצליחה להכשיל את כולם.

google 2007 logoגוגל, כדרכה בקודש, משתמשת בלוגו שלה כדי לציין את השנה החדשה – 2007.
בדרך כלל הלוגואים שלה יוצאים מושקעים ויפים, הפעם יצא להם דבר מוזר ולא ממש ברור. זה נראה יותר כמו gzoole, לרגע חשבתי שהגעתי לאתר הלא נכון.

לדרג את הפוסט
4

Comments

9 תגובות על “שנה "אזרחית" חדשה”

  1. תמונת פרופיל של ערן
    ערן

    מה הקשר בין תאריך של יום הולדת לתאריך של שנה חדשה?
    יש אנשים שהשנה מתחילה עבורם בא' בתשרי (ללא קשר לתאריך הלידה שלהם – העברי או ה"אזרחי") והם חוגגים אותו בתפוח ודבש.
    יש אנשים אחרים שהשנה מתחילה עבורם ב-1 בינואר והם חוגגים אותו בצורה שונה.

    יש אנשים שקופצים על כל הזדמנות לחגיגה וחוגגים 2 ראשי שנה בשנה אחת. שנה מתחילה בתאריך מסויים ונגמרת רק שנה לאחר מכן. אין שני ראשי שנה בשנה אחת.

    מי שחוגג יום הולדת בתאריך עברי לא אמור לחגוג בתאריך לועזי ולהיפך (ככה זה גם עובד ברוב העולם). כל עוד אתה חוגג יום הולדת רק פעם אחת בשנה זה לא משנה איך אתה סופר – עברי או לועזי.

    ממי שחוגג ראש שנה עברי הוא זה שאומר לך ש"זו לא השנה שלנו", כמו שמי שחוגג ראש שנה לועזי יגיד לך ש"זו לא השנה שלנו" בא' בתשרי.

  2. ו' בשבט התשל"ט. ברור שאני יודע.

  3. ערן, בניגוד למגזר החרדי למשל, שכל כולו נע סביב לוח השנה העברי, המגזר החילוני חי על פי הלוח הלועזי.

    נכון, אני חוגג את ראש השנה – אבל לא בגלל שאני רואה ביום ההוא את ראש השנה שלי כמו שזה מנהג שהשתרש.

    התאריכים של חגי ישראל נקבעים על ידי לוח השנה העברי, כך גם המעבר לשעון קיץ ושעון חורף.
    נתפסתי לנושא יום ההולדת במקרה, כי זה היה הכי נוח, כי אני מאמין שכל אחד יודע את התאריך לידה שלו. תעשה ניסוי ותבקש מהאנשים שסביבך לפרט את חודשי השנה העברית, או מה החוקיות לגבי שנה עברית מעוברת (אדר א' ואדר ב')? או מה המחזוריות של תאריך עברי ולועזי (פעם בכמה שנים תאריך עברי ותאריך לועזי ספציפים מתלכדים)
    כמה אנשים ידעו לענות על זה?

    אני לא מדבר פה על נוצרים למשל שאינם חוגגים את ראש השנה העברי כי ללוח הזה אין כל חשיבות מבחינתם.
    אני מדבר על יהודים שמשתמשים במשך כל חייהם בלוח השנה הלועזי ולכן מן הסתם זו השנה שלהם.

  4. תמונת פרופיל של ערן
    ערן

    ניצן,

    ביררתי עם הבחורה שיושבת לידי. היא יודעת בדיוק מה התאריך העברי היום (היא גם צמה אתמול), היא יודעת מה תאריך הלידה העברי שלה ושל שלושת ילדיה והם חוגגים ימי הולדת עפ"י התאריך העברי בלבד. היא לא יודעת מה תאריך ימי ההולדת של ילדיה בתאריך לועזי.
    היא יודעת בדיוק מתי ולפי מה מוסיפים חודש בשנה עברית.

    בחור (עולה מרוסיה) שיושב לידי לא יודע מה זה תאריך עברי. הוא גם לא חוגג חגים יהודיים (לא שומר שבת, לא הדליק נרות בחנוכה ולא יודע מתי מתקיימים חגים יהודיים, למה הם מתקיימים ומה עושים בכל חג). הוא הגיע לעבודה מאוחר יותר היום כי הוא חגג אתמול את תחילת השנה שלו (הוא אומר שהוא יחגוג שוב בעוד כשבועיים, המנהג הרוסים).
    הוא לא יודע לפי מה ומתי מוסיפים יום לשנה לועזית (הוא יודע שזה פעם בארבע שנים אבל לא יודע מתי לא).

    בעקרון, מי שנמצא מסביבי חי עפ"י לוח שנה לועזי אבל לא יודע לפי מה הלוח מתקיים (אף אחד ממי ששאלתי לא ידע שההבדל הוא מחזור שמש או ירח מלבד הבחורה הראשונה שהזכרתי). כולם כאן חוגגים ימי הולדת להם ולילדיהם עפ"י התאריך הלועזי (מלבד הבחורה שיושבת לידי), קובעים פגישות עפ"י לוח שנה לועזי וכד'.
    מבין מי שחוגג חגים יהודיים, אף אחד כאן לא חגג אתמול בצורה מיוחדת. מבין אילו שלא חוגגים חגים יהודיים (רוסים בדר"כ), כולם חגגו אתמול.
    השינוי היחיד שאנשים מדגישים כאן הוא לא לשכוח לכתוב בצ'קים 2007. חוץ מזה אין שינוי מיוחד בין אתמול להיום.

  5. תמונת פרופיל של שושי
    שושי

    קונוטציה אישית:
    שנה טובה = שתהיה בריא, מאושר וכיו"ב.
    שנה אזרחית טובה = שיהיה לך כסף.

  6. סתם ניצן מה מנגנון העיבור של השנה הנוצרית ? (רמז התשובה היא לא "כל ארבע שנים").
    שאלת בונוס: למה השנה נקראת גראוגורנית.

    בכל מקרה שנה טובה שמור לשנה העברית בגלל המנהג (כן מהגן).

  7. העיבור של שנה נוצרית מתבצע בכל שנה שמתחלקת ב 4, אלא אם מדובר בשנים שמתחלקות ב 100 ואז הכלל הוא – שנים שמתחלקות ב 400.
    למשל – 1600 היא שנה מעוברת, 1900 היא לא.

    הלוח נקרא גראוגוריאני על שם האפיפיור שאימץ את השיטה (לא זוכר את שמו או את שם המציע, אבל אני לא אתפלא אם קראו לו גריגורי או משהו כזה)

  8. תמונת פרופיל של ערן
    ערן

    ניצן,
    מה אם יש מישהו שיש לו תאריך יום הולדת עברי אבל אין לו תאריך יום הולדת לועזי? במצב כזה יש לציין את התאריך העברי בלבד (מצב הפוך לא יתכן – לכל בעל יום הולדת עברי יש תאריך יום הולדת לועזי).
    😉

  9. האמת ערן, שהמצב ההפוך הוא הנפוץ יותר.
    לאנשים שנולדים בארץ נרשמים באופן אוטומאטי תאריך הלידה העברי והלועזי – דבר שתיווכח בו מאוד בקלות אם תפתח לרגע את תעודת הזהות שלך.
    אנשים שנולדים בארצות אירופאיות – מקבלים באופן אוטומאטי את התאריך הלועזי, הם יכולים לעומת זאת לסבול מחוסר של רישום תאריך עברי – כך בדיוק קרה לאבי שנולד בסקוטלנד ואינו יודע את תאריך הלידה העברי שלו.
    אם נולדת במדינה מוסלמית התיארוך הוא על פי השיטה באותה המדינה, אני לא ממש מתמצא במדינות הללו וכך גם בכל מדינה אחרת שמשתמשת בלוח שנה שונה מהלוח העברי.
    כלומר – מלבד מדינת ישראל, בה מקפידים על רישום תאריך הלידה העברי שלך, בכל מדינה אחרת בה תיוולד לא בהכרח יהיה לך תאריך לידה עברי.
    בעיקרון, תמיד ניתן לעשות את ההמרה הלוך וחזור, ובעידן האינטרנט זה אפילו פשוט יותר. פקטור חשוב שהמחשבונים הללו בד"כ לא לוקחים בחשבון היא שהתאריך הלועזי מתחלף בחצות הליל ואילו העברי מתחלף בעת השקיעה.

    בתכלס, אין פה ממש וויכוח מלבד מה שאנחנו עושים ממנו. אנחנו חיים את חיינו על פי לוח השנה הלועזי. אם תגיד לי שיום הולדתך חל באפריל אני אדע להגיד שזה עוד 4 חודשים, אם תגיד לי שהוא חל בניסן אני לא בהכרח אדע לעשות את ההמרה.

    האמת, זה בערך כמו ששאלו אותי ביום הולדתי ה 25 איך זה להיות בן 25. התשובה שלי הייתה – בדיוק כמו להיות בן 24 ו 364 ימים, רק 24 שעות יותר זקן.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *