ההצלחה האדירה של חוק היובש

יום ראשון הנוכחי מסמן לא רק את תחילתו של עוד שבוע חדש אלא את השבוע הראשון בו נכנס לתוקפו האיסור על מכירת האלכוהול אחרי השעה 11 בלילה, חוק המכונה גם בשם – חוק היובש. החל מהיום למעשה (או אמש אם שואלים את העיתונים), חל איסור על מכירה של אלכוהול לאחר השעה 11 בלילה, מלבד במסעדות, פאבים ובדיוטיפרי.

בעוד שבוע מהיום, או אולי בעוד חודש, הכותרות יהללו את הצלחתו האדירה של חוק היובש. ממשטרת ישראל ידעו לספר על ירידה דראסטית במספר השיחות למוקד 100 עם בקשה לשליחת ניידת לעוד חבורת בני נוער מתהוללים. ממד"א ובתי החולים יספרו על ירידה משמעותית במספר הילדים שהתאשפזו עם הרעלת אלכוהול או סתם הובאו שיכורים עד אובדן הכרה. המספרים גם בטח ידעו לספר על ירידה משמעותית בכמות אירועי הדקירה, המכות והוונדאליזם והכל בזכות "חוק היובש" שהציל אותנו מחבורות של בני נוער שיכורים – הידד למדינת ישראל.

אתמול בבוקר התעוררתי יחסית מוקדם ועל מנת לאפשר לעדי להנות ממנוחת השבת לקחתי את יהל ואת הכלב והלכנו אל גן השעשועים הממוקם במורד הרחוב. לא מדובר באיזו שכונה מוזנחת או עלובה, נהפוך הוא השכונה בה אני מתגורר נחשבת שכונה יחסית יוקרתית בחיפה, מסוג השכונות בהן נעצרים בני טובים וכ'. בכל רחבי הגן היו פזורים שברים של בקבוקי וודקה וערק, בקבוקי מיץ תפוזים, שאריות נרגילה ופחיות רדבול על מגוון סוגיהן. בהתחשב בעובדה שהגינה הזו משמשת אותנו, בעלי הכלבים, כמקום מפגש עד כסביבות 11 בלילה הרי שהבקבוקים הללו הובאו, נלגמו ורוסקו במהלך שעות הלילה המאוחרות יותר.

המראה הזה בשבת בבוקר לא היה מראה יחודי, בכל בוקר בסביבות 6:30 אני יוצא לטיול עם הכלב ופוגש מראות דומים של ונדליזם וסימני השתכרות, כמה שעות מאוחר יותר הגינה הזו תמלא בילדים זוחלים ומתרוצצים יחפים וכמובן שאף אחד בעיריית חיפה לא טורח לעשות דבר בנידון, לא כל שכן המשטרה. איפשהו אנשים כבר התרגלו לכך שבמשך חודשיים במהלך החופש הגדול הגינה הציבורית הופכת למקום ההשתכרות וונדליזם של בני נוער בחופשה.

השבוע הזה הוא לא סתם שבוע חדש, השבוע הזה הוא גם לא רק השבוע שבו נכנס לתוקפו חוק היובש – השבוע הזה הוא גם השבוע שבו חל היום המבורך ביותר בשנה – הראשון בספטמבר. היום המבורך (אם אתם כבר מעל לגיל 18) הזה מוכר גם בשם – פתיחת שנת הלימודים.

בשבוע הבא או אולי בחודש הבא יספרו לכם סיפורים על הצלחת חוק היובש, את הסיפורים יעטפו בסטטיסטיקות יפות, אבל אף אחד לא יזכיר לכם שהחל מיום רביעי כל אותם ילדים משתכרים חזרו ללמוד בבית הספר. כל אותם "בני טובים" שפרקו כל עול במהלך החופש הגדול יחזרו אל ספסל הלימודים וכשצריך לקום לשעת אפס בבוקר למחרת קצת קשה לשבת על בקבוק וודקה בגן הציבורי עד 2 לפנות בוקר.

הדיבורים הללו על חוק היובש נמשכים כבר יותר מחודשיים והחוק עצמו אושר כבר לפני חודש בקריאה ראשונה ושניה, עם זאת, החוק לא נכנס לתוקף לפני כחודש אלא רק היום.

הסיבה ברורה למדי, חוק היובש מטופש, לאף אחד לא תהיה בעיה לרכוש את הבקבוק ב 22:45 או אפילו ב 22:59, השעה 23:00 היא שעה פורמלית אבל היא לא יכולה להתמודד עם ילדים שהשחילו בקבוק וודקה בעגלת הקניות של הסופר או ששלחו את האח הגדול יותר להביא אותו מהפיצוציה, או אפילו שלחו את אחת מבנות החבורה שתחשוף מחשוף, תשרבב חיוך ותחזור עם בקבוק. אם חוק היובש היה נכנס לתוקפו לפני חודש או אפילו רק לפני שבוע ערוות המחוקק היתה נחשפת במלואה, ילדים היו ממשיכים להשתכר, קטטות אלימות היו ממשיכות להתפתח וילדים שיכורים היו ממשיכים להתאשפז בבתי החולים, על מנת להימנע מהמהצב המביך הזה, הוחלט לדחות את החלת החוק לתחילת שנת הלימודים, כך יוכלו לספר לכם סיפורים ואגדות ולסנוור אתכם עם סטטיסטיקות ומספרים על הצלחתו האדירה של חוק היובש.

אבל לא צריך לחכות הרבה, חגי ישראל הבאים עלינו לטובה יספקו בקרוב הרבה מאוד ימי חופש לחבורות הפוחזים הצעירות, אם אני לא טועה החופש הארוך המשמעותי הראשון הוא דווקא חג סוכות, מעניין יהיה לראות את הסטטיסטיקות.

לדרג את הפוסט
0

Comments

12 תגובות על “ההצלחה האדירה של חוק היובש”

  1. אני לא מבין: אתה חושב שהחוק הזה מיותר? לא ראוי? פוגע בחופש הפרט הצורה לא מידתית?

    אם לא יאכפו את החוק באמת לא יקרה כלום. לפי החוק גם אסור למכור אלכוהול לאנשים שגילם פחות מ-18.

    ביום חמישי האחרון ערכתי את הקניות לשבת בשעת לילה מאוחרת. הגעתי לקופה בערך רבע שעה אחרי חוצת. בתור לפני היו שני נערים בגיל תיכון, שעגלתם עמוסה בקבוקי בירה. הקופאית ביקשה מהם תעודה מזהה, כי הם שילמו בכרטיס אשראי צעיר…

    אני לא יודע אם שברי בקבוקיי הבירה שלהם הגיעו לגינה שלך או לגינה אחרת.

    1. יש לי עם החוק הזה שתי בעיות – הראשונה, שבלי אכיפה החוק הזה לא שווה את חתיכת הנייר עליה הוא מודפס וכפי שראינו עם חוק האיסור עישון במקומות ציבוריים – אם אין אכיפה אנשים מתעלמים מקיומו.

      הבעיה השניה היא – שהחוק לא יוצר פה שום מגבלה בעייתית. עד היום אסור היה למכור אלכוהול לילדים מתחת לגיל 18 ובכל זאת הם הופיעו בגנים עם אותם הבקבוקים. אז או שיש עבריינים שמוכרים לקטינים, ואז מה יפריע להם למכור גם מעבר ל 11 בלילה. או שיש לקטינים הללו דרכים אחרות לרכוש את האלכוהול בשעות שמותר ואז מה הועילו חכמים בתקנתם.

      1. "בלי אכיפה החוק הזה לא שווה את חתיכת הנייר עליה הוא מודפס" – זה נכון לכל חוק.
        יש למשל, במדינתנו, חוק שאוסר כניסה עם רכב לתוך צומת כאשר ברמזור דולק אור אדום. החוק הזה גם לא מי יודע מה נאכף, ויש גם אנשים רבים המפרים אותו. כנראה הוא לא יוצר "מגבלה בעייתית". האם זה הופך בעיניך את החוק למיותר? אולי פשוט נבטל אותו וזהו?

        1. זה לא נכון שאין אכיפה על נושא הכניסה לצומת לא פנוי, אם הרמזור התחלף ואתה עומד באמצע הצומת והמצלמה מצלמת אותך ברכותי, הדו"ח בדרך ואכן – בצמתים בהם מופעלת מצלמת רמזור כמות הגניבה של רמזורים אדומים וצמתים חסומים היא פחותה.

          אני לא באתי לטעון פה אם החוק הוא מיותר או לא, כל שטענתי הייתה שאם החוק הזה לא יהיה מלווה באכיפה הוא יתמוסס.

  2. יוסי,

    אני חושב ש:

    א. מי שרוצה אלכוהול (או סמים לצורך העניין), ידע להשיג אותו גם אם הוא נאסר אחרי שעה איקס
    ב. יש כאן פגיעה ממשית באנשים נורמטיביים שרוצים בקבוק בירה מהסופר אחרי 23:00, שהם יהיו כנראה הנפגעים העיקריים
    ג. שאכן, שיהיה אבסורדי לזקוף את השינוי שיגיע בגלל פתיחת שנת הלימודים לחוק היובש

    that being said,

    אני חושב שהדבר הכי גרוע בכל הסיפור הזה הוא שמנסים לטפל בסרטן עם אקמול. ההתנהגות של בני הנוער היא סימפטום לבעיות חבריות עמוקות, ולמנוע מהם את הבירה זה לא הפתרון האמיתי לבעיית החינוך (ואחרות) במדינה. וכמו שאמרה מרי אנטואנט: אם אין בירה, תשאפו גז מזגנים

    1. שגיא
      מספר הערות:
      א. אני מסכים איתך שהחוק לא יפתור את כל הבעיות, אבל לא מסכים איתך שטיפול בסימפטומים הינו מיותר.
      ב. אני גם מסכים שאין חוק שאי אפשר להפר. השאלה שיש לשאול – האם הצבת מחסום נוסף בפני קטינים הרוצים לקנות אלכוהול תקטין את מספר העוברים על החוק? במלים אחרות: אולי יהיו כאלה שירצו אלכוהול (לא חוקי) וייותרו אם הוא לא זמין מיידית?
      אני מוכן להסכים איתך שיש כאן פגיעה כלשהי באנשים נורמטיביים שרוצים לקנות בקבוק בירה אחרי 11 בלילה. עד כמה הפגיעה היא ממשית? אני חושב שחובת הכימות וההוכחה עליך – לדעתי הפגיעה אינה ממשית.
      ג. וגם היא הפגיעה היא ממשית – הקריטריון נכון להערכת החוק היא לבחון אם הפגיעה שהוא פוגע בציבור מסויים (ציבור האנשים הנורמטיביים הרוצים לקנות בירה אחרי 11 בלילה) היא מידתית. לדעתי הפגיעה היא מידתית. מי שבאמת נורמטיבי, ויתקע בלי בירה אחרי 11 בלילה, יוותר פעם אחת, וידאג למלאי מספיק לפעם הבאה.
      ד. כמובן שאת השפעתו של החוק יש לבחון בצורה רצינית, וכאשר יובאו נתונים אתה מוזמן לבוא ולבחון אותם ולהביע את דעתך. לצעוק עכשיו ומראש שהנתונים, שעוד לא ראית, מוטים, זה לא רציני.

      1. פעם נתקלתי במאמר שסיפר על מחקר בנושא סרטן השד, המסקנה הישירה שלהם הייתה שלנשים שיש להן שדיים לא סימטריים נמצאות בקבוצת סיכון גבוהה יותר להיפגע מסרטן השד. הקטע הוא שאין דבר כזה שדיים סימטריים לחלוטין ולכן המסקנה היא זהה לנשים שיש להן שדיים הן בקבוצת סיכון. עכשיו צמצם את זה עוד יותר, כי אלמלא האישה עברה כריתת שד הרי שהיא בעלת שדיים ולכן אפשר להגיד שנשים, הן בקבוצת סיכון של סרטן השד.

        במערכות מידע הנתון הוא יחידת המידע הבסיסית ביותר, הוא גם אובייקט שכשלעצמו אין לו כל חשיבות. אבל צבירה של נתונים והצגה נכונה שלהם היא הדרך לקבל מידע רלוונטי ועיניני.

        לצורך העיניין, אפשר להציג את כמות הנערים השיכורים שאושפזו באוגוסט אל מול כמות השיכורים שאושפזו בספטמבר, אבל התצוגה הנכונה צריכה להיות ספטמבר 2009 אל מול ספטמבר 2010 או אוגוסט 2010 אל מול אוגוסט 2011.

        אבל מי שאחראי להביא לנו את המידע הוא בדרך כלל אדם שיש לו אינטרס, במקרה הזה המדינה. כרגע החוק הוא בסטטוס "הרצה" וצריך לשכנע את האוכלוסיה בחשיבותו. שיטת הצגה של מקרים באוגוסט אל מול מקרים בספטמבר היא פיתרון קל ונוח למרות שהיא מהווה עיוות של הנתונים וכיפוף האמת. אבל במדינתנו כיפוף האמת הינה סוג של מומחיות וככה זה גם יראה.

      2. אגב, עיניינית, אני לא חושב שהחוק פוגע בי, או לכל הפחות אני לא מוצא את עצמי נפגע מהחוק. את האלכוהול שלי אני רוכש ביחד עם הקניה השבועית בשופרסל בעיקר בגלל שזה זול בהרבה מאשר בפיצוציות.

        אבל הטענה מנגד היא שגם הילדים לא נרתעים מהחוק שכן החוק החדש לא מהווה שום שינוי מבחינתם. הרי מכירת אלכוהול לקטינים אסורה גם לפי החוק הישן וגם לפי החוק החדש ולמרות זאת הם מצאו דרכים להשיג את האלכוהול המדובר.

        שוב, אנחנו רואים פה הקצנה שנגרמת עקב אוזלת ידו של המחוקק, הוא לא הצליח לאכוף את החוק שאוסר מכירה לקטינים אזי הוא החליט לאסור על מכירה לכולם. זה סוג של פיתרון, אבל אם לא הצליח לאכוף את איסור המכירה לקטינים מדוע שיעלה בידו לאכוף את האיסור הכבד יותר?

  3. תמונת פרופיל של אסטבן
    אסטבן

    החוק הזה בא ללמד את הנוער עיקרון חשוב:
    "סוף מעשה במחשבה תחילה" – רוצים להשתכר? קנו לפני 23:00

  4. […] התכנית של היום מכילה את כל מה שאתם אוהבים- מוזיקה, פוסט מצויין על חוק היובש, אנשי דומינו ראלי וכמובן- טקסט עם הרבה לינקים. זה […]

  5. […] ניצן ברומר עמד מעט על הקשר הסיבתי בין מועד כניסת החוקים לתוקף לבין הצלחתם והסביר כי "חוק היובש מטופש, לאף אחד לא תהיה בעיה […]

  6. צודק ב-100%. החוק לא יעיל ופוגע משמעותית ביותר בחופש הפרט במדינה. תחשוב שאפילו במקרים פשוטים כמו להביא בקבוק יין לארוחת ערב ונזכרת טיפה מאוחר, אתה לא יכול. והחלק הכי מטומטם שהפאבים ממשיכים לפעול ולמכור אלכוהול גם בבקבוקים ופחיות. אני לא מבין איך לא הייתה התנגדות מצד הציבור לחוק הדרקוני הזה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *